Blue Flower

 Dags igen att gnugga geniknölarna och gräva djupt ner i läsupplevelserna. Den här gången är temat kvinnliga aktuella utländska författare. Som vanligt har vi valt sex inledningar i lika många böcker. Din uppgift är att para ihop rätt bok med rätt författare. Klarar du alla sex är du med och tävlar om trisslotter. Lycka till.

 Ditt svar vill vi ha senast 7 november 2016. Märk kuvertet: "Den okända författaren".

Skriv ut svarsformuläret här!

FÖRFATTARE: 

1. Muriel Barbery
2. Anna Gavalda
3. Isabel Allende

 

4. Jeanette Winterson 
5. Donna Tart 
6. Patricia Highsmith
 

A

 

D

Medan jag ännu var i Amsterdam drömde jag för första gången på länge om min mamma. Jag hade varit instängd på mitt hotell i över en vecka, rädd för att ringa till någon eller gå ut, och hjärtat fladdrade och hoppade till för minsta ljud, hissklockan, den skramlande minibarsvagnen, till och med kyrkklockorna som slog en gång i timme, de Westertoren, Krijtberg, med ett mörkt inslag i klangen, en sorts sagokänsla av fördömelse.

 

Barrabàs kom till familjen sjövägen, antecknade flickan Clara med sin sirliga handstil. Redan då hade hon för vana att skriva ner viktiga saker, och senare, när hon blev stum, skrev hon också ner vardagligheter, utan aning om att hennes skrivböcker femtio år efteråt skulle hjälpa mig att rädda minnet av det förgångna och att överleva min egen skräck.

B

 

E

I norr finns mörkret.
Att bli begravd norr om kyrkan är farligt och Norra porten är de dödas väg.
Nordengland är otämjt. Det kan besegras men inte tämjas. Lancashire är den vilda delen av det otämjda.

 

Tom tittade sig om och såg mannen komma ut från Green Cage. Tom skyndade på stegen. Det rådde ingen tvivel om att mannen var ute efter honom. Tom hade lagt märke till honom för fem minuter sedan och då hade han suttit vid ett bord och iakttagit honom förstulet som om han inte var riktigt säker, men nästan.

C

 

G

– Marx förändrade min världsbild totalt, förklarade Antoine Pallières i morse, en ung man som i vanliga fall aldrig bevärdigade mig med ett ord.
Unge Pallières är välmående ättling till en gammal anrik industriägarfamilj och son till en av mina åtta arbetsgivare.

 

Paulette Lestafier var inte så tokig som folk sa. Det var väl klart att hon höll reda på vad det var för dag eftersom hon inte hade något annat att göra nu för tiden. Räkna dagarna, invänta dem och glömma dem. Hon visste mycket väl att det var onsdag idag. Förresten var hon färdig! Hon hade satt på sig kappan, tagit korgen och samlat ihop sina rabattkuponger.

 

Rätt lösning Den okända författaren nr 2 2016

A (3) Orhan Pamuk, Det tysta huset 
B (5) Toni Morisson, Det blåaste ögonen 
C (1) Svetlana Aleksijevitj, Kriget har inget kvinnligt ansikte
D (4) Doris Lessing, Gräset sjunger 
E (6) Pär Lagerkvist, Det heliga landet 
F (2) J.M Coetzee, Onåd

Fem vinnare som lyckats lösa förra numrets Den okända författaren belönas med tre trisslotter var. De är: Gunnel Hedman, Falkenberg, Bertil Lundgren, Linköping, Laila Lindgren, Stockholm, Kerstin Siwer, Nyköping, Karin Olsson, Örebro.

Vinnare beskattar eventuell vinstskatt själva.