Blue Flower

PetterFör fyra år sedan kom han  med sin första bok om hur litteraturen påverkat hans texter. Nu är Petter tillbaka med Remix – där han låter andra skapa litteratur utifrån hans låtar. Mellan turnerandet som musiker varvar han mässbesök med nya bokprojekt. Bif tog ett snack med rapartisten som står för en av höstens mest spännande utgivningar.

 

PETTER ALEXIS ASKERGREN är kanske inte främst förknippad med just litterärt skapande. Sedan debutskivan som rapartist 1998 har han gjort sig känd som en av Sveriges mest meriterade rappare. Från undergroundartist till en del av etablissemanget och från ung och arg till fyrabarnspappa i 40-årsåldern. I takt med det har både hans texter och influenser förändrats.
– Mitt skrivande har förändrats genom tiden eftersom jag skriver utifrån var jag befinner mig. Jag gräver där jag står. När jag skrev låtar till min första skiva var jag 24 år gammal och tänkte på ett visst sätt. Idag är jag 42 och ser på text och musik på ett helt annat sätt. Jag har läst betydligt fler böcker. Förr gjorde jag aldrig det, säger han om sin litterära resa.

 

ATT SKRIVA BÖCKER var heller ingen självklarhet för Petter Alexis Askergren. I debuten, 16 rader, beskriver han hur trots att han hållt på med text sedan 16-årsåldern inte var intresserad av litteratur förrän på komvux, då han fick läsa böcker som Pärlan av John Steinbeck och Per Lagerkvists Dvärgen.
– Jag har gått från att hata böcker till att älska dem, mycket av det kommer från min svensklärare på komvux, säger han.
En annan stor inspiration var när han studerade Socialpedagogiskt ungdomsarbete på Tollare folkhögskola 2011-2012. Då skrev han en uppsats om just "Skrivandets helande kraft".
– Jag tror att det är viktigt att skriva för att ventilera sina känslor. Allt från att skriva dagbok till att skriva brev till någon som inte längre lever. Även om ingen läser det du skriver så får du som författare ut dina känslor genom skrivandet.

 

ATT INTERVJUA PETTER Alexis Askergen är lite som att lyssna på honom på skiva. Med samma stringens som han gjort sig ett namn som rappare sedan 1998 med singlar som Mikrofonkåt och Vinden har vänt så föreläser han i telefonluren. Han vet vad han vill berätta, och han vet varför han vill berätta det. Är det något som är genomgående i hans resonemang så är det kärleken till, och vikten av litterära influenser. Inte bara som artist, utan också som människa.
– Jag mår bra av att att båda läsa och skriva. Det pratas mycket om friskvård och visst, det är kul att det är så många som är ute och springer och tränar, men det är samma sak med att skriva, det motionerar våra hjärnor.

 

petter-bokNAMNET PÅ NYA boken Remix är också taget från den kultur han kommer från. Inom hip-hop är det vanligt att någon gör en låt, sedan spelar andra in versioner av den.
Ordet kommer från musiken. När man tar en låt och gör sin egen version på den. Den stora remix-eran i New York var mellan 1993 och 1998, och någon kunde göra en grym låt, och sen gjorde folk 8-9 versioner av den. Det är kul att knyta an till det litterärt, men också något som kommer ifrån min värld, från Hip Hopen.
I boken låter han författare och skribenter göra nya verk utifrån hans texter. Klas Östergren, Kajsa Grytt, Johan Hilton och illustratören Jan Stenmark är några av namnen.
– Tillsammans med mitt förlag, så har jag gått igenom en lång önskelista. Jag känner att det här är något som jag vill få författare och skribenter att förstå att det är viktigt att medverka i. Många har också blivit extremt peppade och tyckt att det varit en utmaning.

 

PETTER BRINNER OCKSÅ för ökad läsning bland unga, och har föreläst på skolor om skrivande. Något som han också tagit med sig in i nya boken.
– Det viktigast för mig med min första bok var att den skulle komma i pocket, så att den kunde nå ut även till ungdomar. Det blev också en stor efterfrågan från skolor som använt den i undervisningen. I nya boken har jag också med några texter som skolelever skrivit utifrån mina låtar.
Med två böcker under bältet börjar det kanske ändå bli dags att även kalla sig författare. Petter berättar om kommande bokprojekt. Han är även utbildad sommelier och har planer på att ge ut en bok om vin tillsammans med Alf Tumble, men berättar att han inte riktigt vågat öppna dörren för rent skönlitterärt skapande i bokform.
– Det känns som att jag skulle vara tvungen att sparka ner den dörren i så fall. Jag har rappat i 26 år och det tar lång tid att utveckla en stil och ett sätt att uttrycka sig på. Jag skulle jättegärna skriva skönlitterärt, men jag måste ha en ingångspunkt.

 

GENOM ÅREN HAR han mellan att skriva låtar till sina skivor författat allt ifrån krönikor för Damernas Värld till debattartiklar i Dagens Nyheter och artiklar om sin passion för BMX-cyklar i cykeltidningen Bicycling. Något han är stolt över, inte minst eftersom han hela livet dragits med dyslexi.
– Jag har skrivit allting själv, det enda jag har fått hjälp med är stavningen. Det är aldrig någon som har spökskrivit något. Det är det här jag är, textförfattare. Jag blir kallad mångsysslare ibland och det är jag, men det är textförfattare jag titulerar mig själv. Det är det som står på visitkortet.

OLLE RÅDE

 

PETTER OM :

 

Nya boken, Remix

– I 16 rader skriver jag om hur jag inspireras av litteraturen, med den nya boken försöker jag vända på det och låta litteraturen inspireras av musiken. Så jag har bett en rad författare, skribenter och illustratörer göra "tolkningar" av en musiktext. Jag har gett dem olika låtar som de har fått bita tag i. För att visa att skrivande kan gå åt olika håll.

Skrivprocessen:

– Ibland får jag ur mig texter från början till slut, ibland så skriver jag ut formuleringar och sparar dem i en idémapp som jag plockar fram när jag väl börjar skriva. Då är det mer som att lägga pussel och hela tiden arbeta om texten.
– Man blir aldrig riktigt klar med en text. Jag skriver om, spelar in och skriver om och kan göra det sex-sju gånger utan problem. Det går alltid att göra saker bättre och jag kan gå tillbaka till krönikor som jag skrivit för flera år sedan och tänka att jag kunde gjort en text bättre.

Favoritförfattare:

– Jag har läst massa olika böcker sedan jag skrev 16 rader och håller på att vandra mellan olika delar av litteraturen. Det senaste har jag trasslat in mig i Paul Auster, som jag upptäckte nyss. Man får komma ihåg att jag fortfarande är en grön person på böcker, så jag upptäcker nytt hela tiden. Jag håller också på att beta av Hemingways Farväl till vapnen, så jag hoppar i tidsepoker till höger och vänster. Jag skulle till exempel också vilja läsa Selma Lagerlöfs böcker.

Favoriter bland sina egna texter:

– Ibland gillar jag fragment av låtar, ibland helheten. Av nostalgiska skäl så tycker jag att många av mina första texter är bra. Det är alltid så med en första skiva att det finns en viss energi och hunger där. Även om den energin och hungern finns kvar så skriver och tänker jag på ett annat sätt idag. Jag tycker också att jag på varje skiva får till några texter som jag tycker är mina bästa.
– En låt som jag gillar och ofta återkommer till är Längesen.