Blue Flower

fiskarmannen

Författare: Chigozie Obioma
Översättning: Ninni Holmqvist
Förlag: Ordfront

FÖR NÅGRA ÅR sedan rapporterade tidningarna om en tragisk händelse i min hemstad. Det hela utspelade sig en sen kväll utanför en restaurang. Ett bråk över en struntsak mellan två unga killar hade urartat och de hade gått ut för att göra upp. Ett slag från den ene träffade den andre så pass illa att han föll till marken och senare avled. I förtvivlan över det inträffade tog den andre en kort tid senare sitt liv.

Samma typ av händelse återfinns i Chigozie Obiomas debutroman Fiskarmännen och är den första av en rad olyckor som drabbar de anhöriga. Benjamin växer upp med sina tre bröder i 1990-talets Nigeria. Gemenskapen dem emellan är mycket stark tills den dag en galen man förutspår att en av bröderna kommer dödas av någon av de andra. Det är en roman om brödraskap, etik och moral och hur man går vidare när det värsta har inträffat, att förlora ett barn.
Fiskarmännen har lovordats världen över och nominerades till Bookerpriset 2015. Det är bara att stämma in i hyllningskören. Det finns författare som säger att deras böcker skrev sig själva men i det här fallet kan man tala om att den här boken läste sig själv. Språket är poetiskt och sprängfyllt av metaforer och liknelser men samtidigt klart och precist. Kanske att antalet metaforer och liknelser blir aningen för många och långsökta emellanåt.
Sammantaget en mycket bra debut med psykologisk skärpa där bland annat miljöbeskrivningarna sticker ut.

AMANDA GRÄNS