Blue Flower

Marias-tårarFörfattare: Lina Josefina Lindqvist
Förlag: Massolit förlag

I denna andra del av Olle Lönnaeus serie om den spelmissbrukande polisen Jonny Lilja, torteras och mördas en livvakt till mafioson Ratko Jokovic. Eftersom Jonny är i skuld till Ratko, blir det en utpressningssituation, där bossen från den undre världen vill att Jonny hittar gärningsmannen. Samtidigt blir kriminalinspektör Lilja anklagad för att ha mördat sin ex-fru. Allt verkar på något sätt hänga samman.

Förra boken, Jonny Liljas skuld, var en nagelbitare av rang, men denna gång fångas jag aldrig av storyn. Visst, det är en helt okej deckare, men Sverige är fullt av författare som skriver okej deckare. För att stå ut krävs något mer, faktiskt betydligt mer än vad som nu erbjuds. En snut som är dekis och utpressas av maffian, är inte precis nydanande inom kriminalromansgenren.
Den största behållning får jag av den frigivne livstidsdömde mördaren Lelle Myrberg. Han tillför både humör och underhållning i en annars förutsägbar och bitvis tråkig berättelse. Dessutom kan jag inte annat än undra om författaren har inspirerats av en annan frigiven livstidsfånge med ett misstänkt likt för- och efternamn.
Nej, jag är besviken. Mina förväntningar var större med tanke på hur bra första boken var. 

RICARD NILSSON