Blue Flower

skarvFörfattare: Lina Josefina Lindqvist
Förlag: Norstedts

I LINA JOSEFINA Lindqvists debutroman ryms flera olika sorters skarvar; skarven mellan hav och himmel, skarven mellan berättelser, skarven mellan ljus och mörker. Och så skarvfågeln, som finns i närheten av den ö i nordligaste Norge där Maren bor. Skarven är ökänd för att med sin ammoniakfyllda spillning ödelägga naturen.

Men vad många inte vet är att det efter fågelflocken dragit vidare bildas närande nitrat av spillningen, som göder ny prunkande flora. På hotellet Maren jobbar för att få ihop en startplåt till att kunna flytta från modern, brodern och ön, finns en uppstoppat skarv i foajén. Denna skarv blir som ett nav för de händelser som tilldrar sig i Marens liv under den sommar berättelsen utspelar sig. Den fjärilsformade ön förbinds med fastlandet genom en tunnel under sundet. I den tunneln körde Marens pappa iväg en dag för att aldrig återvända. Han är svikaren, som lämnat den alltmer folktomma ön, han svek också sitt öde som öbo. Maren brottas med känslorna av längtan bort och skuldkänslorna som kommer med sveket att lämna platsen. När bästa vännen Bodile meddelar att hon inte längre ämnar följa Maren bort från ön, vilket de sedan länge bestämt, startar det en kedja av händelser, som gör att Maren måste göra upp med sina känslor.
Lina Josefina Lindqvist har ett finstämt språk, som dock inte alltid lyckas förklara Marens handlande. Men författaren är en utmärkt förkunnare av en hatad fågels försvar.

CATHARINA BERGMAN