Blue Flower

treminuter-inbFörfattare: Anders Roslund och Börge Hellström
Förlag: Piratförlaget

ROSLUND & HELLSTRÖM tillhör mina absoluta favoriter i kriminalromansgenren. Även om de tidigare utgivna verken skiftar i litterär och dramaturgisk kvalité, så skapar deras blandning av realism och fiktion en trovärdighet som få andra författare ens kommer i närheten av. I synnerhet deras två senaste böcker, Två soldater och dessförinnan Tre sekunder, har lyft hela genren till en ny nivå.

De förväntningar jag hade på Tre minuter var således skyhögt ställda. Ändå lyckades författarduon överträffa dem. Denna fristående uppföljare till Tre sekunder (som numera ska bli en Hollywoodfilm) tar vid där förra boken slutade.
Infiltratören Piet Hoffman är på flykt, men fortsätter att jobba för rättsväsendet. Denna gång är det den amerikanska narkotikapolisen DEA som har skickat honom in i ett uppdrag som får alla tidigare att verka som rena barnleken; att infiltrera den Colombianska PRC-gerillans narkotikaverksamhet. Klichén bladvändare, har sällan varit mer lämpad att använda. För trots sina drygt 560 sidor, är detta en bok som tvingar läsaren att försaka allt annat i sitt liv för att få reda på Piet Hoffmans öde.
Underhållning, samhällskritik och spänning när den är som absolut bäst.

RICARD NILSSON