Blue Flower

de-fordrivnaFörfattare: Negar Naseh
Förlag: Natur & Kultur

I NEGAR NASEHS debutroman Under all denna vinter var den västerbottniska vinterkylan en katalysator för intrigen. I den kärnfulla romanen De fördrivna håller den sicilianska sommarhettan huvudpersonernas omvärldsmedvetande i sitt sedativa grepp.


Paret Miriam och Filip har flyttat med lilla dottern till Sicilien. Miriam är forskare och Filip konstnär och friheten i deras yrken gör att de kunnat bosätta sig på semesterön. Miriam har, trots att vardagen borde vara närvarande, anammat semesterattityd med dagliga gindrinkar och cigaretter som konsekvens. Hushållssysslorna är eftersatta, bekymren på ytan små, relationen knakar i fogarna. Miriam är expert på narkos, men är själv som helt bedövad och kan inte, eller vill inte, känna yttervärldens smärta.
Inte långt från Sicilien ligger ön Lampedusa, det ouppnåeliga målet för många båtflyktingar. Filips vän Ashkan och hans partner Erika kommer på besök eftersom Ashkan vill till Lampedusa för att se med egna ögon det hemska. Ashkan försöker prata med Filip och Miriam om vad som händer därute på havet, men bara Filip är mottaglig. De två vännerna åker till ön. Väl där förser sig Filip med Miriams skygglappar; han sitter och röker och dricker vin medan han kontemplerar sitt konstnärskap och sina ofarliga motiv, alltmedan vännen besöker kyrkogården där drunknade flyktingar är begravda. ”Lampedusa lämnar inga spår i Filip”, skriver Naseh.
Miriam och Filip är som många av oss andra européer, som bryr oss om oss själva och vårt istället för att orka lyfta blicken, se vad som händer och agera följdriktigt. Parets hus har en sval vägg mot norr, men snåriga buskar och krossat glas gör det omöjligt att vistas där. Men om de orkar röja upp, finner de en plats för svalka. Och får på så sätt en drägligare tillvaro undan den bedövande hettan.

CATHARINA BERGMAN