för-att-kunnaFörfattare: Joyce Carol Oates
Förlag: Massolit

"... IHJÄLFRUSNA BEBISAR SOM hade övergetts i gränderna av sina svältande mammor ... Det var fullkomligt normalt att se lik i sophögarna, lik som flöt i floden."
Detta är en av många hjärtskärande beskrivningar av hur det är att leva i Nordkorea. Det är omöjligt att inte beröras när man läser.

Yeonmi Parks berättelse om sin barndom och flykt från det diktatoriska Nordkorea är inget man läser i en sittning, man blir nämligen ofta överväldigad av allt lidande. Samtidigt är förvåningen stor över hur befolkningen fortsätter kämpa och hittar ljusglimtar i de enklaste ting.
Det finns böcker som berör och så finns det livsberättelser som denna, där jag översvämmas av känslor och empati över vad Yeonmi Park och hennes familj har genomlidit. Men det är inte bara misär, utan tårar av glädje och lättnad strömmar också fram under läsningen. Även om detta är en tung bok att läsa rent emotionellt, är den ack så viktig. Få personer har överlevt en flykt från Nordkorea, än färre har lyckats utbilda sig och forma sitt liv till den framgångssaga som författarinnan har gjort. Yeonmi Park är inte ens 25 år fyllda, men uppvisar ändå en livstids erfarenhet och visdom. Detta är en bok man absolut inte får missa.

RICARD NILSSON