Blue Flower

demorkakontinenterna-cover

Författare: KG Johansson
Förlag: Wela Förlag

JAG VAR FAST i KG Johanssons författarskap redan med Glastornen, en stämningsfylld och fascinerande trilogi som jag ivrigt utropade till att vara bland det bästa inom svensk sf någonsin. Efter det har Johansson fortsatt att imponera, trots några svagare böcker som de renodlade ungdomsromanerna Nivå 13 och Nivå 1000. Men i övrigt har han hållit en förvånansvärt hög klass.

Läs mer...

det-forloradeFörfattare: Joyce Carol Oates
Förlag: Bonniers

I DENNA SJÄLVBIOGRAFI skriver en ytterst ödmjuk författare om sin uppväxt, ute på landsbygden i staten New York. Det är främst barndomen, och åren som ung vuxen, som skildras i denna biografi. Vi får även veta en del om hennes föräldrars bakgrund.
Joyce Carol Oates skriver i denna biografi rasande ärligt och självutlämnande. Sällan har jag läst en så ödmjuk självbiografi. Den som älskar och följer Oates författarskap får här en mycket viktig pusselbit i författarens liv tillgodosett.

Läs mer...

för-att-kunnaFörfattare: Joyce Carol Oates
Förlag: Massolit

"... IHJÄLFRUSNA BEBISAR SOM hade övergetts i gränderna av sina svältande mammor ... Det var fullkomligt normalt att se lik i sophögarna, lik som flöt i floden."
Detta är en av många hjärtskärande beskrivningar av hur det är att leva i Nordkorea. Det är omöjligt att inte beröras när man läser.

Läs mer...

10-decFörfattare: George Saunders
Översättning: Niclas Nilsson
Förlag: Albert Bonniers Förlag

GEORGE SAUNDERS NOVELLSAMLING Tionde december har blivit unisont hyllad, det vittnar citaten från tidskrifter och författare på bokens omslag om. Det borgar förstås för skyhöga förväntningar på denna novellsamling.
Och skyhöga förväntningar leder oftast till besvikelse, en vetskap som i sin tur skapar ett motstånd i läsningen.

Läs mer...

de-fordrivnaFörfattare: Negar Naseh
Förlag: Natur & Kultur

I NEGAR NASEHS debutroman Under all denna vinter var den västerbottniska vinterkylan en katalysator för intrigen. I den kärnfulla romanen De fördrivna håller den sicilianska sommarhettan huvudpersonernas omvärldsmedvetande i sitt sedativa grepp.

Läs mer...

treminuter-inbFörfattare: Anders Roslund och Börge Hellström
Förlag: Piratförlaget

ROSLUND & HELLSTRÖM tillhör mina absoluta favoriter i kriminalromansgenren. Även om de tidigare utgivna verken skiftar i litterär och dramaturgisk kvalité, så skapar deras blandning av realism och fiktion en trovärdighet som få andra författare ens kommer i närheten av. I synnerhet deras två senaste böcker, Två soldater och dessförinnan Tre sekunder, har lyft hela genren till en ny nivå.

Läs mer...

så-näraFörfattare: Marie Hedegård
Förlag: Lindelöws bokförlag

ATT SOM RECENSENT läsa en debuterande författare är alltid spännande. Kommer mina förväntningar att uppfyllas? Är detta början på en lång karriär? Eller är detta ännu en i raden av optimistiska debutanter som har överskattat sin litterära förmåga? I fallet med Marie Hedegård blir jag entusiastisk och hoppfull.

Läs mer...

skarvFörfattare: Lina Josefina Lindqvist
Förlag: Norstedts

I LINA JOSEFINA Lindqvists debutroman ryms flera olika sorters skarvar; skarven mellan hav och himmel, skarven mellan berättelser, skarven mellan ljus och mörker. Och så skarvfågeln, som finns i närheten av den ö i nordligaste Norge där Maren bor. Skarven är ökänd för att med sin ammoniakfyllda spillning ödelägga naturen.

Läs mer...

Marias-tårarFörfattare: Lina Josefina Lindqvist
Förlag: Massolit förlag

I denna andra del av Olle Lönnaeus serie om den spelmissbrukande polisen Jonny Lilja, torteras och mördas en livvakt till mafioson Ratko Jokovic. Eftersom Jonny är i skuld till Ratko, blir det en utpressningssituation, där bossen från den undre världen vill att Jonny hittar gärningsmannen. Samtidigt blir kriminalinspektör Lilja anklagad för att ha mördat sin ex-fru. Allt verkar på något sätt hänga samman.

Läs mer...

bluebirdFörfattare: Erika Bernalt
Förlag: Norstedts

BLUEBIRD ÄR EN ung, självständig tjej med svart långt hår som bor på en ö. Öborna lever ett enkelt och naturligt liv som går hand i hand med naturen och dess skiftningar. De festar och har vilda orgier. De lever ovetandes om världen utanför (det är kanske därför de är så lyckliga, de känner inte till någonting annat?).

Läs mer...

trumslag

Författare: Nike Markelius
Förlag: Modernista

MUSIKERN NIKE Markelius karriär startar 1978, då hon sexton år gammal bildar punkbandet Usch med ett par vänner. Det mest namnkunniga bandet hon varit trummis i är emellertid Tant Strul, vilket hon snart värvas till. Hennes själbiografi handlar förstås mycket om kärleken till musiken och att verka inom en tillåtande punkscen, liksom avigsidorna med att verka inom ett mansdominerat gebit.

Läs mer...

fiskarmannen

Författare: Chigozie Obioma
Översättning: Ninni Holmqvist
Förlag: Ordfront

FÖR NÅGRA ÅR sedan rapporterade tidningarna om en tragisk händelse i min hemstad. Det hela utspelade sig en sen kväll utanför en restaurang. Ett bråk över en struntsak mellan två unga killar hade urartat och de hade gått ut för att göra upp. Ett slag från den ene träffade den andre så pass illa att han föll till marken och senare avled. I förtvivlan över det inträffade tog den andre en kort tid senare sitt liv.

Läs mer...

allt vi sag var lycka

Författare: Grégoire Delacourt
Översättning: Sofia Strängberg
Förlag: Sekwa (2015)

”ETT LIV ÄR värt någonstans mellan trettio och fyrtio tusen euro – jag var rätt person att uttala mig om saken.” Så börjar Grégoire Delacourts roman Allt vi såg var lycka om Antoines bekännelser och försök till förklaring varför han är som han är och varför han vill befria omvärlden från hans gener.

Läs mer...

Abbas Khider orange-page-001

Författare: Abbas Khider
Översättning: Ingrid Viktoria Kampås
Förlag: Thorén & Lindskog (2016)

ÅRET ÄR 1989. Ena sekunden sitter duvuppfödaren Mahdi och hans klasskamrat Ali i en röd Mitsubishi, fyllda av febriga tankar på framtiden och på väg till staden Ur för att fira att studentproven är över; i nästa ögonblick pressas de ner på marken av en grupp beväpnade män i uniform. Pojkarna förs till ett av Saddam Husseins fängelser där Mahdi anklagas för att vara medlem i en hemlig organisation.

Läs mer...

george

Författare: Alex Gino
Förlag: Lilla Piratförlaget

GEORGE ÄR EN  pojke i trean, som helst vill vara flicka. Han passar inte in i pojkarnas lekar, utan vill hellre leka flicklekar. Man han är inte riktigt välkommen någonstans. Hans hemlighet är tung att bära. Så en dag dyker möjligheten upp när den årliga skolpjäsen ska sättas upp. George vill så innerligt gärna spela rollen som Charlotte – men han är ju pojke.

Läs mer...

jag har det ratt bekvamt1

Författare: Lydia Davis
Översättning: Malin Bylund Westfelt
Förlag: Etta/Sekwa förlag

NOVELLISTEN LYDIA DAVIS forte är att kort och kärnfullt berätta världen. Hennes senaste novellsamling Can’t and Won’t, som på svenska fått den otympliga titeln Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det bekvämare, innehåller 122 noveller på 305 sidor. Det innebär att här finns fullt av korta noveller, några bestående av endast en mening.

Läs mer...

online-only

Författare: Martin Schori
Förlag: Carlsson förlag

DET MEDIALA LANDSKAPET har förändrats. De flesta experter är överens om att tryckta tidningar går en säker död tillmötes. TV, radio och alla andra måste även de anpassa sig till Internet.
Det handlar om att helt tänka om. Nu konsumeras nyheter på ett annat sätt och de medier som inte klarar av att anpassa sig kommer försvinna. Journalister som inte lär sig den nya tekniken, kommer att stå utan jobb.

Läs mer...