Blue Flower

Lars-Lerin2LARS LERIN, SENAST aktuell med Axels tid, tilldelas den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare och konstnär. Medaljen delas ut den 16 juni på Stockholms slott.
Medaljen för konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur instiftades av kung Karl XV och delades ut första gången 1853.

  

Storytel-sommarläsningI FJOL LYSSNADES det på 3,5 miljoner ljudböcker genom Storytel, att jämföra med 2 miljoner året dessförinnan.
Hälften av alla lyssnare finns i storstadsregionerna och den andra hälften är jämnt utspridd över landet. Lyssnarna är filtiga. 78 procent lyssnar på ljudböcker varje dag!
41 procent av lyssnarna väljer ljudbok efter författare, men hela 8 procent väljer efter uppläsare! Det är inte viktigt att uppläsaren är känd, men det är viktigt att hen har en behaglig röst och är duktig på att dramatisera texten.
78 procent av Storytels lyssnare är kvinnor. Den största gruppen bland kvinnor, ca 30 procent, är 46-55 år. 13 procent är 26-35 år, och 10 procent är över 65 år.

TOM MALMQUISTS ROMAN I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv och Katarina Frostensons diktsamling Sånger och formler är de svenska bidragen när Nordiska rådets litteraturpris på 350 000 kronor ska delas ut. Prisutdelningen äger rum den 1 november i Köpenhamn och hela 14 verk från åtta länder är nominerade. Här är hela listan.

Sverige: Sånger och formler av Katarina Frostenson och I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist.
Norge: De urolige av Linn Ullmann och Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen.
Finland: Graniittimies (Granitmannen) av Sirpa Kähkönen och Maskrosgudens barn av Sabine Forsblom.
Danmark: Legacy av Klaus Høeck och Ming av Bjørn Rasmussen.
Det samiska språkområdet: Savkkuhan sávrri sániid (outtröttliga ord) av Sara Margrethe Oskal.
Färöarna: Eg síggi teg betur í myrkri – Forspæl til ein gleðileik (Jag ser dig bättre i mörkret – Inledning till ett glädjespel) av Carl Jóhan Jensen.
Grönland: Zombiet Nunaat (Zombieland) av Sørine Steenholdt.
Island: Ástin ein taugahrúga: enginn dans við Ufsaklett (Kärleken – ett nervvrak. Ingen dans vid Fiskarstenen) av Elísabet Kristín Jökulsdóttir och Þrír sneru aftur (Tre män återvände) av Guðbergur Bergsson.
Åland: Mirakelvattnet av Carina Karlsson.

  

“Jag är i den åldern att om någon raggar på mig blir jag inte moraliskt upprörd utan bara innerligt tacksam.”

Jonas Gardell

 

... så många seminarier genomförs under Bokmässan i Göteborg, 22-25 september.

YTTANDEFRIHET ÄR TEMAT på Bokmässan 2016 – året då den svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Kampen för det fria ordet pågår ständigt, särskilt i en tid då öppenhet och informationsutbyte dagligen ställs mot förtryck och näthat.
I ett stort antal programpunkter sätter Bokmässan i år fokus på yttrandefriheten. Vilka utmaningar och hot står det fria ordet inför i Sverige och världen idag? Vad betyder den digitala utvecklingen för yttrandefriheten? Vad kan vi lära av historien?

Huvudpartners kring årets tema är Svenska PEN, ICORN (The International Cities of Refuge Network), Göteborgs universitet och Scholars at Risk-Sverige. Bland många gäster som deltar i Bokmässans yttrandefrihetstema märks till exempel Unescos vice generaldirektör Getachew Engida, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, Jennifer Clement, ordförande för internationella PEN, den syriske poeten Adonis, den saudiska författaren Ensaf Haidar och årets ALMA-pristagare Meg Rosoff.

Horses

Harvest

LINDELÖWS BOKFÖRLAG satsar på musikböcker. Sedan tidigare har förlaget gett ut böcker om Cornelis, Mikael Wiehe och Tomas Andersson Wij. I vår kom Ola Magnells låtskatt. Efter sommaren påbörjas serien om rockens och popens största LP-skivor genom tiderna, serien 33 1/3, och först ut är Patti Smitts Horses och Neil Youngs Harvest.

DEN TURKISKA STATEN har stängt 29 förlagshus i landet. I ett uttalande säger den turkiska förläggareföreningen att det är förlagsanställda och författare som får lida för regimens handlingar.
Efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet, den 15 juli, har över 100 medier stängts ner av den turkiska regimen. Förutom de 29 förlagshusen handlar det även om nyhetsbyråer, radiostationer, tv-stationer, nyhetstidningar och tidskrifter.
I ett pressmeddelande, som den internationella förläggareföreningen, IPA, lagt ut på sin hemsida, skriver den turkiska förläggareföreningen, TPA, att regimen beslagtagit de nedstängda förlagens varor, tillgångar och dokument och att ingen överklagan kan göras mot beslutet, skriver Bookseller.