Blue Flower

miljodietenFörfattare: Maximillian Lundin & Daniel Öhman
Förlag: Bonnier Fakta

DET ÄR LÄTT att ruska på huvudet lite skeptiskt när en ny diet dyker upp på marknaden. Och tankarna styr lätt in på samma banor när du lyfter upp boken Miljödieten. Omslaget är snyggt och lite glassigt, med några elegant utplacerade råvaror, en kockkniv och löftet: snyggare, smalare, sundare. Vad är det som gäller den här gången?


Men när du börjar läsa i boken upptäcker du att detta inte är någon vanligt diet. Det handlar i första hand inte om att gå ner i vikt, utan snarare om att hitta ett långsiktigt sätt att förhålla sig till mat, som är bra för både hälsan och jorden.
Författarna till boken journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin hade båda skaffat sig lite dåliga vanor. Maximillian reste jorden runt på lyxjakter och lagade gourmetmat till alldeles för rika människor och Daniel var grävande journalist som visserligen redan skrivit om matfrågan, men som samtidigt långsamt upptäckte att han behövde alltfler hål i livremmen.
För att hitta tillbaka till lite sundare matvanor kom de på idén att undersöka vilken mat som är bäst för jorden. Inte helt oväntat var det också den maten som var bäst för människan.
Miljödieten bygger på fem enkla principer som beskrivs utförligt i boken. Här hittar du både bra tips och goda argument för miljödieten. Språket är rappt och enkelt och befriande rent från fundamentalistiska inslag.
Börja i liten skala föreslår författarna, ta en princip åt gången, testa och känn efter vad som funkar för dig.
De sista 70 sidorna är en riktig skattkista. Här har Maximillian samlat drygt 30 underbara recept i både text och bild. Varje recept är komplett med hela måltiden, inklusive röran, och finns i tre versioner: vegansk, vegetarisk, plus kött eller fisk. Och det jag gillar allra mest är att recepten är gjorda med vanliga ingredienser, som du kan köpa i matbutiken hemma, och för vanliga människor utan kockutbildning.
Det här är inte bara en ambitiös och välgjord bok, utan också en mycket angelägen bok. Tillhör du dem som söker en bra diet som funkar i längden eller tycker du bara att det är viktigt att vi är rädda jorden? Då är det här en bok för dig.

HÅKAN LINGER