Blue Flower

i-varjeFörfattare: Tom Malmquist
Förlag: Natur & Kultur

BOKEN I VARJE ögonblick är vi fortfarande vid liv är en av de få böcker jag inte kunnat lägga ifrån mig förrän sista sidan är läst. Jag dras fullständigt med i de hetsiga, intensiva, skrämmande och dramatiska första hundra sidorna och kan nästan inte andas av tempot, av desperationen och av hoppet som lämnar mig steg för steg.


Boken handlar om Tom och Karin. De väntar barn och plötsligt drabbas Karin av sjukdom och måste föras till sjukhus. Under några dagar försämras hennes tillstånd, barnet tas ut med kejsarsnitt och vården utökas och utökas och utökas. Tom springer mellan neonatalavdelningen och intensivvårdsavdelningen för att finnas där både för Karin och barnet. Till slut kan inget mer göras. Karins kropp ger upp.
När Tom återvänder hem är han ensamstående pappa. Ensam med ett spädbarn och en obeskrivlig och chockartad sorg.
Resten av boken är som en lång utandning då lugnet och kraften i Toms liv stapplande kommer tillbaka. Vi får följa honom under det första året som änkling och pappa. Vi får möta hans skräck för att sova på nätterna om något skulle hända barnet, hans sorg då hans pappa dör och hans känslor när han lämnar sitt barn på förskolan första gången. Allt blandat med tillbakablickar på livet med Karin.
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är en bok som är lika vacker som titeln, men också hudlös och sorglig. En bok om ett år som förändrade allt för Tom, en bok om livet, ögonblick för ögonblick.

MARI DAHL