Blue Flower

PingvinlektionernaFörfattare: Tom Michell
Översättning: Nille Lindgren
Förlag: Brombergs

DEN UNGE ENGELSKE författaren Tom Michell reser till Argentina för att ta anställning som lärare, men under en ledighet där han ger utlopp för sin äventyrslust, hittas en oljeskadad pingvin som han räddar från en säker och plågsam död. Vänskapen dem emellan blir stark och Juan Salvador, som pingvinen döps till, blir en ständig följeslagare.


Den gamla klyschan ”verkligheten överträffar dikten” har sällan varit mer passande än i denna komiska och känslosamma berättelse. Hela tiden ser jag den lilla Magellan pingvinen framför mig, vaggandes fram genom ett liv där han hela tiden hamnar i de roligaste av situationer. Som läsare kommer jag på mig själv med att ha ett ständigt leende på läpparna. Att inte beröras av författarens fantastiska upplevelse är en omöjlighet.
Juan Salvadors positiva inverkan på sin omgivning får mig att fundera över min och andras vardagliga tillvaro. Alla de personer som porträtteras blir nämligen inte bara fascinerade av pingvinens intåg i deras liv, utan deras personlighetsmässigt bästa sidor kommer också till ytan. Min slutsats, efter att ha läst vad som enligt min bedömning är årets feel-good-bok, är att vi alla skulle behöva en pingvin i våra liv. Då hade världen blivit en bättre plats.

RICARD NILSSON