Blue Flower

AnneliePompe OtroligtFörfattare: Annelie Pompe
Förlag: Bonnier Fakta 

INOM ETT ÅR satte Annelie Pompe världsrekord i fridykning, 126 meter på ett enda andetag, och besteg Mount Everest från nordsidan som första svenska kvinna.
Annelie Pompe är professionell äventyrare, fotograf, föreläsare, instruktör i bergsklättring och fridykning och författare.

I hennes bok Otroligt högt och extremt djupt, en fotobok med fantastiska bilder och fina korta texter, får du följa Annelies resor, både de inre och yttre, genom äventyren i fridykning och bergsklättring. Hon delar med sig av sina upplevelser, som att möta en fastfrusen död människa på väg upp till toppen på Mount Everest och hur det känns när hon under ett fridyk tror att hon själv är på väg att dö.
Men boken handlar inte bara om äventyren, den ger också inspiration till den som vill bli modigare eller leva mer passionerat. När utmanade du dig senaste? undrar Annelie. I olika kapitel diskuterar hon sedan begrepp som mod, rädsla, passion, utmaning och tankekraft. Hon beskriver hur hon själv övervinner sin rädsla för höjder när hon klättrar. För att vara modig måste man vara rädd, skriver hon.
Vi får också vara med henne på en tio dagars tystnadsretreat där hon lär sig att lyssna inåt och förstå sig själv och när hon tränar inför det extremt kalla vädret på Mount Everest genom att fridyka under is, bara för att hon behöver träna på att frysa.
Boken är en blandning av en äventyrsbok och en handbok i hur du tänker som en äventyrare. Helheten blir inspirerande och uppmuntrande, men personligen hade jag velat läsa mer om hennes äventyr.

MARI DAHL