Blue Flower

Som-ett-brev-pa-posten-highFörfattare: Birgitta Bergin
Förlag: Bokfabriken 

SOM ETT BREV PÅ POSTEN dröjer sig kvar en stund inom mig när jag slagit igen den. Jag har visserligen nästan sträckläst den, men det är något i slutet som irriterar.
Som ett brev på posten är en feel-good-roman, ett relationsdrama med spänning och romantik och många faktorer som gör den representativ för vår tid.I persongalleriet finns någon från alla livets hörn.

Här finns den lyckade och den misslyckade, sökaren, den homosexuella, den som alltid ställer upp, den goda och den onda. Lycka och olycka blandas med utanförskap och beroende. 
Boken har en oväntad ingång då den handlar om två 81-åringar som träffas på en bridgeklubb och blir förälskade. Så förälskade att de bara en kort tid senare beslutar sig för att gifta sig. För dem känns det fantastiskt att så sent i livet få uppleva kärleken igen. 

Men deras släktingar ser inte på deras förhållande på samma sätt. När de förälskade avslöjar sin hemlighet ställs allt på sin spets och familjernas dolda problem lyfts upp till ytan. Tumultartat och nästan otäckt naket. Plötsligt ligger alla kort på bordet och allt får en ände med förskräckelse. Något som författaren Birgitta Bergin fängslande byggt upp till under berättelsens gång.
Men så är det slutet. Det där som irriterar. Det känns kontrollerat och nästan orealistiskt i förhållande till boken i övrigt. Lite snopet. Trots det är Som ett brev på posten läsvärd. Den är varm, kärleksfull och inspirerande. Och kanske tycker du bättre om slutet än jag.

MARI DAHL

RICARD NILSSON