Blue Flower

Riddaren-av-de-sju-konungarikenaFörfattare: George R.R. Martin
Översättning: Louise Thulin
Förlag: Forum

GEORGE R.R. MARTIN blev världskänd för sin fantasysvit Sagan om is och eld (känd som Game of Thrones i TV-serien som inspirerats av böckerna). Här samlas tre noveller som utspelar sig ett par generationer innan händelserna i Kampen om järntronen.

Boken följer Dunk, en häckriddare som söker lyckan i tornerspel, och hans väpnare, den märkvärdige pojken Egg. Dunk försöker följa sin bortgångne läromästare Ser Arlans ridderliga ideal, men i ett rike format av politisk konflikt är det inte lätt att vara hederlig, åtminstone inte om man vill ha livet i behåll. Han dras in i intriger kring rikets tron, där ett tidigare uppror mellan tronföljarna, de röda drakarna, och kungens oäkta barn, de svarta drakarna, satt djupa spår i riket.
Boken om Dunk och Egg är Martins sidoprojekt. Novellerna känns mer personliga och lekfulla än huvudserien. De politiska intrigerna finns där, men fokus ligger på Dunk och de ideal han försöker lära Egg medan de strövar från rike till rike och möter lorder, riddare och en och annan förrädare. Novellerna är välskrivna och ger nytt perspektiv på händelserna i Sagan om is och eld. Boken är även en bra startpunkt för läsare som vill börja med ett kortare verk än Martins vanligtvis tegelstenstjocka romaner. 

MY BERGSTRÖM