Blue Flower

harper-leeFörfattare: Harper Lee
Förlag: Bonniers

HARPER LEES uppföljare till sin debut Dödssynden från I960, var en av 2015:s mest upphaussade utgivningar. Tyvärr lades ribban för högt.
Det har gått 20 år sedan händelserna i första boken. Jean Louise Finch, som kallades Scout i Dödssynden, har hunnit bli 26 år och har flyttat till New York.

Fadern Atticus Finch, tillika advokathjälte för två årtionden sedan, har blivit en bitter gubbe som inte tycker om de pågående samhällsförändringarna, där mörkhyade tillåts gå i skola med vita. Men han ser sig inte som rasist, utan som realist, för inte kan väl svarta hantera alla de rättigheter som vita har.
Denna uppföljare är mer nyanserad. Det är inte längre det otvetydigt goda – Atticus Finch, mot det otvetydigt onda – orättvisan i ett rasistiskt samhälle. Här får läsaren mer att fundera över, rent intellektuellt utmannar den mer. Ändå saknar jag något. Exakt vad är svårt att sätta fingret på. Kanske hade jag hellre sett att advokat Finch stått på barrikaderna för att stödja allas rätt till en bra skolgång - oavsett hudfärg. Jo, så är det nog. Jag hade gärna velat behålla min bild av Atticus Finch som en genomgod människa, stridandes för de i underläge.
Detta förtar dock inte romanens läsvärdhet, även om min personliga åsikt är att Dödssynden var betydligt bättre. 

RICARD NILSSON