Blue Flower

den-blå-matenFörfattare: Niklas Ekstedt och Henrik Ennart
Förlag: Ordfront

DEN BLÅ MATEN handlar om den kultur och den mat som äts i de så kallade blå zonerna i världen. Där lever man längre och är friskare än på övriga jorden. Där finns till exempel fler hundraåringar än någon annanstans.

Det är vetenskapsjournalisten Henrik Ennart som, tillsammans med kocken Niklas Ekstedt, har undersökt de blå zonerna, som fått benämningen blå zoner av ett europeiskt forskarlag. Det är ön Okinawa i Japan, distriktet Ogliastra på Sardinien, ön Ikaria i Grekland, halvön Nicoya i Costa Rica och en bit av Småland i Sverige.
I boken presenterar Henrik Ennart och Niklas Ekstedt bland annat det de blå zonerna har gemensamt. Faktorer som skulle kunna vara orsaken till den långa livslängden och det friskare livet. De tar upp: Sund mat, vardagsmotion (man rör på sig mycket, till exempel genom att odla grönsaker eller plocka frukt och örter), tydliga sociala nätverk i familjen eller byn (man är en aktiv del av samhället), mål och mening i livet (man strävar efter något och vet vad man ska syssla med under dagen) och när det gäller maten, ja, då äter man både kött och fisk, massor av grönsaker, färskt och varierat, men ingen processad mat.
Förutom en beskrivning av platsen och människorna och vad de äter innehåller boken ett antal recept från varje plats. Det är originalrecept där Niklas Ekstedt anpassat råvarorna efter det svenska utbudet. Här finns allt från stekt ris med tofu och ångade krispiga grönsaker till havsaborre med rostad pumpa och majssoppa med fläsk och chili. Inspirerande läsning med recept som lockar till nytänk i köket!

MARI DAHL