Blue Flower

ÖverlevareFörfattare: Jonas Inde
Förlag: Lind & co

EFTER ATT HA sett en dokumentär om den livstidsdömde amerikanen Rod Farrell, som blott 16 år gammal begick ett dubbelmord, så väcktes något inom Jonas Inde. Detta något fick honom att resa till USA för att besöka den numera 33-årige fången.

I Överlevare skildrar författaren en resa som uppenbarligen har haft en stor inverkan på honom. Det handlar om brott och straff, men även om frustration, saknad och orättvisor.
Jonas Inde var under många år en av komikerna i Killinggänget, men genomgick sedan en personlig kris i livet, en kris som på många sätt är pågående och som återspeglas i boken. Detta är inte på något sätt dåligt, utan tvärtom, något som lyfter texten. Olika händelser och möten under USA-resan tvingar känslor och minnen till ytan. Dessa gestaltas med en ärlig brutalitet som ger berättelsen ett djup vilket får läsaren att empatisera med författaren, samtidigt får reflektionerna kring Rod Farrell större trovärdighet.
På många sätt är detta en självutlämnande bok som säkerligen har fungerat terapeutiskt för Jonas Inde. Han verkar nämligen lika mycket skriva för sig själv som för läsaren. Kanske var detta ett sätt att ventilera en del ångest, ilska och galenskap. Oavsett är det välskrivet och underhållande. 

RICARD NILSSON