Blue Flower

beror-mig-inteFörfattare: Inger Alfvén
Förlag: Albert Bonnier Förlag

I SIN NYA roman skildrar Inger Alfvén fyra mycket olika personer. Hon låter oss komma nära, och dröjer vid de svåraste stunderna. Inger Alfvén har skrivit många uppskattade romaner, bl.a. SY Glädjen. I Berör mig inte, berör mig, får vi i de inledande kapitlen följa direktören Laurence, vars fru dör i cancer. Hennes döende tar orimligt lång tid, anser Laurence, och som läsare kan man bara hålla med.

Laurence har höga tankar om sin egen manlighet, och förälskar sig snart i den unga Bea. Hon är en ung, lovande skådespelare, som siktar mot Hollywood, men går igenom en kris då hennes pojkvän lämnat henne.

Vi får även följa Niklas, en ung man som trots att hans karriär går spikrakt uppåt, känner att livet är meningslöst. Niklas börjar på en meditationskurs, som leder honom till Indien.
Den fjärde personen är Gunnel, en pensionerad, ensam, bibliotekarie, som kommer att medla mellan de andra tre, när de till slut möts, i Goa i Indien.
Det utspelar sig ett drama mellan de fyra när de möts på andra sidan jorden. Ett drama som belyser hur svårt vi människor har att mötas, trotts vår längtan efter att vara tillsammans.

Det övergripande temat i romanen är våra mänskliga brister. Kanske vill Inger Alfvén säga att trots att ingen är perfekt så är vi alla människor och att vi borde försöka vidga våra vyer.

JOHANNA ANDERSSON