Blue Flower

Svan-Moa---Det-riktiga-landslagetFörfattare: Moa Svan
Förlag: Leopard förlag

FÖR TIO ÅR sedan jobbade jag några månader på sporten och skrev då vid ett tillfälle om en allsvensk fotbollsmatch i det som kallas för damallsvenskan. Dagen efter fick jag ett telefonsamtal från tränaren som tackade mig särskilt för att artikeln hade handlat om spelet. Just då blev jag mest förvånad, men sedan dess har jag tänkt på det där ibland.

Hur vardagen måste se ut när man blir överraskad över något som för mig var självklart. Jag var ju där för att skriva om matchen, så vad skulle jag annars ha skrivit om?

Just den upplevelsen tänker jag på när jag läser Det riktiga landslaget. Både för att det på tio år ändå har hänt ganska mycket – och för att det i vissa avseenden inte hänt ett skit. För precis som då skriver Moa Svan om hur hon jagar nyheter om sitt lag, det lag som tveklöst har bättre resultat än herrlandslaget, men som hela tiden knuffas åt sidan. Men som ändå tar plats. Som tar för sig. Som spelar fotboll oavsett vad någon tycker. Precis som det ska vara.

Det riktiga landslaget är en blandning av personliga anekdoter, intervjuer med några av de största stjärnorna – Lotta Schelin, Nilla Fischer, Caroline Seger och Therese Sjögran – statistik, politiska inlägg och ren kärlek till fotbollen.

Mycket av det hon berättar gör mig förbannad, annat stolt. Jag läser med stor behållning och när jag är klar är jag sugen på att se en match. Det betraktar jag som gott betyg från någon som i ärlighetens namn helst går på hockey.

ANNA RIKNER