Blue Flower

TUKAN LEWIN ALMEDALEN HAR FALLIT 1Författare: Erik Lewi
Förlag: Bokförlaget NoNa

JAG ÄLSKAR SNABBA och överdrivna berättelser, både i böcker och på film. Bästsäljare som Da Vinci-koden samt biosuccéer som Terminator är fartfylld underhållning som är helt orealistisk samtidigt som författaren respektive regissören har skapat ett djup som får en att leva sig in i handlingen. Det var med denna utgångspunkt som jag med stor entusiasm tog mig an Almedalen har fallit.

Äntligen, tänkte jag, en högoktanig action-roman med Sverige i centrum. Idén om att politikerveckan i Almedalen utsätts för en omfattande terroristattack är superb. Men så började jag läsa och tyvärr höll romanen inte måttet.

En thriller där tungt beväpnade terrorister tar kontroll över Visby och håller en stor del av politikens samt näringslivets toppskick som gisslan, ska rimligen vara en bladvändare som jag inte ska kunna lägga ifrån mig. Problemet var det motsatta. Jag fick tvinga mig själv att fortsätta läsa. Gestaltningen var obefintlig och karaktärerna endimensionella. Dessutom var dialogen ofta styltad. Det enda jag fastnade för på de drygt trehundra sidorna var flörtandet mellan tillförordnade statsministern Josefine Josefsson och Jumbo, en av specialförbandet SOG:s (Särskilda operationsgruppen) medlemmar. Trots dessa två bikaraktärers begränsade utrymme i boken, så lyftes min läsupplevelse av deras interaktion. Om resten varit lika välskrivet hade detta varit en av årets läsupplevelser.

RICARD NILSSON