Blue Flower

David-Levithan---Jag-EnFörfattare: David Levithan
Översättning: Helena Hansson
Förlag: Gilla Böcker

JAG, EN HANDLAR om en själ som vandrar från kropp till kropp och upplever en dag i jämnåriga tonåringars liv. En har egna tankar, identitet och vilja, men hen har ingen fast könsidentitet. En förälskar sig i Rhiannon, efter att ha levt i hennes pojkväns kropp i en enda, underbar dag. Kan En få Rhiannon att se förbi ett evigt skiftande yttre?

 

Jag har aldrig lagt ner en av David Levithans böcker efter att jag öppnat den. Än en gång dras jag in i hans berättande, lever ihop med karaktärernas liv och känslor. Ens kärlek till Rhiannon engagerar, men det som driver läsandet är Ens insikt om hur mycket hen missar, som aldrig kan stanna mer än en dag i samma kropp. Starkt är även de livsöden En lånar för en dag – några dröjer sig kvar i minnet långt efter bokens slut.

Det är spännande att se Levithan kliva bort från den fantastiska realismen, där hans böcker vanligtvis utspelar sig, för att återbesöka den realistiska fantastiken, tidigare utforskad i debutromanen Ibland bara måste man, där Levithan skapade en idealvärld utan homofobi. Berättelsen om En är bland det bästa jag läst inom fantasy/sf på länge. Samtidigt skiljer det sig från mycket inom genren genom Levithans förmåga att grunda sina berättelser och karaktärer i vardagen. Jag hoppas att Levithan fortsätter utforska detta i kommande böcker.

MY BERGSTRÖM