Blue Flower

Winston-ChurchillFörfattare: Bengt Liljegren
Förlag: Historiska Media

FAKTA

Cigarren, v-tecknet, de många citaten. Ingen annan symboliserar kampen mot nazismen på samma sätt som sir Winston Churchill. Redan när andra världskriget pågick var hans karakteristiska gestalt och personliga gester en symbol för motstånd, med följden att han nästan spelade rollen som sig själv.

Därför är det extra skickligt av Liljegren att föra fram just personen Churchill, den mångbottnade människan med karaktärsdrag och åsikter som sträckte sig från det alltigenom beundransvärda till det närmast vedervärdiga.

Churchill var en man av sitt imperium och hade inte mycket gott att säga om intelligensen hos exempelvis de indiska undersåtarna. Samtidigt var han oerhört klarsynt när det gällde såväl Hitler som Stalin, förutspådde den kommande europeiska unionen och talade för fred och försoning. En komplex man som nog bara trivdes riktigt bra på den storpolitiska scenen. Den nationella politiken intresserade honom däremot föga, något som inte direkt är en tillgång för en premiärminister i fredstid.

Bengt Liljegren har på samma förtjänstfulla sätt som i den första delen hittat den åtråvärda balansen mellan fakta och omdömen, världshändelser och personliga anekdoter. Äntligen finns det en riktigt bra bok om Winston Churchill på svenska! 

ANNA RIKNER