Blue Flower

Fagelguiden uggla iPadFörfattare: Lars Svensson, Killian Mullarney, Dan Zetterström
Förlag: Bonnier fakta, Harper Collins och Touchpress

APP 

Det har gått några år sedan den populära Fågelguiden kom i andra upplagan. Redan då ansågs boken vara världens bästa fälthandbok för fåglar, med detaljrika illustrationer och exakta texter.

Men det dröjde inte länge förrän spekulationerna startade om att göra boken mobil, med en app.

I höstas kom den! Med dunder och brak. Och bjöd på all den funktionalitet som den mest optimistiska fågelskådaren kunnat önska sig – och lite till!
Bara inledningen är helt genial, där ett par hundra olika fågelarter presenteras på en stor affisch, familjevis ordnade, överskådligt och sökbart, med enkla små skrollningar.

När man sedan hittat aktuell art är det bara att dyka in i faktabasen. Att man kan förstora och förstora ända in till minsta detalj i en rad olika vinklar känns givet, likaså att du direkt klickar fram både läte och sång. Men filmsnuttarna är bonus åtminstone för mig, även om de kostar en liten extra slant. Och funktionen jämföra, där liknande fågelarter presenteras bredvid varandra är suverän.

Jag har svårt att tänka mig hur någon någorlunda fågelintresserad person kan klara sig utan Fågelguiden app, när den nu finns. Och priset 169 kronor är överkomligt. Sa jag att den blev utsedd till årets bästa app i kategorin "Best Non-Fiction Digital Book på The FutureBook Innovation Awards 2014 i London. FutureBook arrangeras av de brittiska bokförlagens branschorgan Bookseller och är den största konferensen för digital publicering i Europa.

HÅKAN LINGER