NyponbuskarFörfattare: Jan Gradvall
Förlag: Albert Bonniers föralg

ANTOLOGI

Med en referens till Lars Winnerbäcks kända rad ur låten Söndermarken inleds Jan Gradvalls samling av egna texter från 1993-2013. Det är välskrivet och nära. Boktiteln beskriver både Gradvalls och Lars Winnerbäcks hemstad Linköping. Under en gemensam bilresa genom betongbyggnader och nyponbuskar slår Gradvall fast att staden aldrig riktigt lämnat honom.

Och kanske är det därför som Gradvall tittar i backspegeln samtidigt som han försöker förstå nutiden. Gradvall försöker att förstå inte bara musikens betydelse utan också människorna bakom.

Under en promenad i Stockholm beskriver Veronica Maggio hur hon tänker när hon komponerar låtar. I huvudstaden träffar Gradvall även Robyn som berättar om modet att trotsa strömmen och stå på egna ben i en stenhård bransch. I en exklusiv intervju med Quincy Jones reflekterar legenden över hur viktig musiken är för människor. Att Gradvall har ett gediget intresse för det han skriver om är tydligt. Det finns en nyfikenhet som öppnar upp för intressanta intervjuer.

Även Gradvalls egna tankar kring musiken är intressant att ta del av. Han slår fast att musiken inte är ett sätt att fly verkligheten utan snarare ett sätt att prägla verklighet vi befinner oss i just nu. Han slår fast att vi genom musiken kan identifiera oss själva. Och som George Martin säger under en intervju: musik ska beröra.

LISA ERIKSSON