Blue Flower

HimmelstrandBoktitel: Himmelstrand
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront Förlag 

TÄNK DIG ATT du är på en camping och en morgon när du vaknar är hela världen borta. Radion spelar endast musik av Peter Himmelstrand och allt som finns kvar är en gräsmatta, en blå horisont, samt tre andra husvagnar från samma camping.

Det är scenariot i John Ajvide Lindqvists senaste bok, Himmelstrand, där han utforskar och upptäcker nya dimensioner av skräck.
I den vacuumvärld som författaren har skapat åt bokens tio huvudpersoner, åtta vuxna och två barn, tvingas alla konfronteras med sitt inre, sina hjärnspöken och en och annan demon från det förflutna. Ingen av hans tidigare böcker har haft samma klaustrofobiska känsla. De väl porträtterade karaktärerna går alla vansinnet långsamt till mötes – endast hunden och katten som också finns kvar på campingen verkar klara situationen med förståndet i behåll. Hur hanterar egentligen människor att världen som de känner den förvandlas till ingenting? Inte väl, om man får tro Johan Ajvide Lindqvist. Boken är ett måste för författarens trogna läsare. 

RECENSENT: SUSANNE NILSSON