Blue Flower

Det-goda-enklaBoktitel: Det goda enkla
Författare: Anna Bergenström, Fanny Bergenström
Förlag: Trio Förlag 

DET HÄLSOSAMMA och nyttiga står i centrum i Anna och Fanny Bergenströms nya kokbok. Eller som de själva utrycker det i en underrubrik: maten vi vill laga och äta. Som vanligt är det enkla, lättlagade recept från världens alla hörn, med ingredienser som faktiskt går att hitta i de flesta välsorterade mataffärer.

Precis som i storsäljaren Under valnötsträdet eller den prisbelönta dessertboken Sweet, sött, dulce. Och precis som i tidigare böcker svarar dottern Fanny för makalöst vackra bilder, där underbara skålar, glas och uppläggningsfat lyfter fram maträtternas skönhet. Det är en fröjd att bara bläddra i boken.

Men den här gången ska det inte bara vattnas i munnen, det ska vara nyttigt också och bra för miljön. Merparten av recepten är helt vegetariska och bygger på grönsaker, bönor och linser, och korn, som faktiskt ägnas ett helt kapitel. Självklart finns även fisk- och kötträtter i var sitt kapitel och ett helt kapitel om enkla goda bröd.
Många av recepten är busenkla att slänga ihop på några minuter, om man bara har rätt saker hemma. Och naturligtvis lämnar inte författarna oss ensamma med detta. Jag älskar inledningen där vi får titta in i Anna Bergenströms eget skafferi och se vad hon tycker är nödvändigt att ha hemma. Och ett extra tack för kapitlet Bastips och idéer, sist i boken. Här finns otroligt mycket att hämta. Jag lagar fortfarande ofta mat med recept från Under valnötsträdet och jag har en känsla av att även denna bok kommer att bli en flitigt anlitad vän i mitt kök.

RECENSENT: HÅKAN LINGER