Blue Flower

Jakten-pa-Kapten-KlanningBoktitel: Jakten på Kapten Klänning
Författare: Jonas Trolle
Förlag: Leopard förlag 

JONAS TROLLE, kriminalkommissarie vid Länskriminalen i Stockholm, ledde spaningsarbetet i ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. En högt uppsatt polis känd för sitt arbete mot sexism och för jämställdhet inom Polisen, Göran Lindberg, anklagades för grova sexualbrott mot unga kvinnor.

Under stort hemlighetsmakeri börjar spaningen och jakten på bevis och Trolle låter oss i boken Jakten på Kapten Klänning följa med på den osannolikt spännande resan mot ett åtal. Telefonavlyssningar, hemlig husrannsakan på Lindbergs kontor och biljakter – boken innehåller alla detaljer till en klassisk kriminalroman, men bortom spänningen finns en annan dimension: Lindbergs offer. Partierna där brotten beskrivs är oerhört smärtsamma att läsa och man kan i vissa fall ifrågasätta om alla detaljer var nödvändiga att ha med i boken.

Jakten på Kapten Klänning (på pocket i januari) är läsning som väcker många frågor, samt ger en stor insyn i det psykiskt svåra och energikrävande arbetet som polisen gör i samband med sexualbrott. Läsvärt på många plan.

RECENSENT: SUSANNE NILSSON