Blue Flower

Storebror-ser-digBoktitel: Storebror ser dig. Edward Snowden och den globala övervakningsstaten
Författare: Glenn Greenwald
Översättning: Camilla Jacobsson och Emeli André
Förlag: Leopard förlag 

I JUNI 2013 blev Edward Snowden en av världens mest kända visselblåsare när han avslöjade hur den amerikanska staten storskaligt övervakar både sina egna medborgare och stora delar av världens övriga befolkning – oavsett om dessa bor i ett land som betraktas som fientligt eller inte.

Något som definitivt bryter mot såväl den amerikanska lagen som internationell rätt. Dokumenten visade tydligt att hundratals miljoner människor utsatts för övervakning, utan någon som helst individuell prövning. Det räckte att ha en dator eller mobil för att vara i riskzonen. Ett skrämmande avslöjande som är svårt att ta till sig. Därför är det med stort intresse jag läser Glenn Greenwalds dramatiska skildring om dagarna före och efter avslöjandet – då han var den som skrev de första avslöjande artiklarna efter att ha fått materialet direkt från Snowden, samt fått möjlighet att intervjua honom innan han tvingades gå under jorden.

Det är svårt att läsa utan att rysa av obehag, helt på grund av ämnet. Boken är uppdelad i flera sektioner och de löpande styckena är väldigt bra, det vill säga de kapitel där man får följa hur historien utvecklar sig. Däremot skulle de många dokument som presenterats ha legat i slutet och en del av dem hade mått bra av en mer ingående förklaring riktad till den svenska läsaren. Trots detta är det här en bok som så många som möjligt borde läsa. Men räkna med att bli arg. 

RECENSENT: ANNA RIKNER