Blue Flower

I-mullbärstäders-skuggaBoktitel: I mullbärsträdets skugga
Författare: John Grisham
Översättning: Kjell Waltman        
Förlag: Bonniers 

SEDAN ROMANERNA ­Firman och Juryn har John Grishams läsarkrets vuxit för varje ny bok som publicerats. Precis som med de flesta författare skiftar kvalitén på det som ges ut, men I Mullbärsträdets skugga har han träffat helt rätt.

I denna fristående uppföljare till Juryn så är sydstatsadvokaten Jake Brigance tillbaka. Tre år har gått sedan den friande domen av Carl Lee Haily som hade tagit livet av klanmedlemmar som våldtagit hans dotter. Mot alla odds fick Jake honom frikänd, men det var då. Trots det vinnande utslaget har inte livet varit lätt för Jake och hans familj. Respekten är stor för det han åstadkommit, men bankontot ekar tomt. Antalet betalande klienter är för få i jämförelse med antalet advokater i den lilla staden Clanton. När miljonären och enstöringen Seth Hubbard får nog av sin plågsamma cancer och begår självmord, utses Jake som advokat för dödsboet. Problemet är att det finns två testamenten, släktingarna vill att det förra ska gälla, medan Seth i ett brev till Jake klargjort att det senaste handskrivna är hans sista vilja. Och frågan alla ställer sig är varför nästan hela förmögenheten lämnades till den afroamerikanska hushållerskan? Svaret är värre än någon kunnat ana.

John Grisham är här i sitt esse. Med fyndiga gestaltningar, djupsinniga karaktärer och en rafflande berättelse får han mig att med spänd förväntan bläddra vidare. Ett tillsynes tråkigt ämne som en juridisk tvist över ett testamente blir med författarens fantasi en nagelbitare av rang. 

RECENSENT: RICARD NILSSON