Blue Flower

Sirener AhlstromBoktitel: Sirener
Författare: Gabriella Ahlström    
Förlag: Norstedts 

I SIRENER MÖTER läsaren huvudkaraktären Henrik och hans sambo Lotte som precis flyttat hem till Sverige i väntan på deras första barn. Henrik har en tjänst på universitetet där han arbetar på en avhandling i litteraturvetenskap och Lotte är läkare på akuten.

När barnet så ska födas sker det som inte får ske; barnet överlever inte. Förtvivlade och utan att veta hur man hanterar en så stor sorg avskärmar Henrik och Lotte sig från varandra. Lotte reser till sin familj i Skåne och Henrik tillbringar allt mer tid på universitetet. Det är också där han möter en student som förändrar hans sätt att se på livet. Genom deras samtal får han nya insikter om kärleken och sin dysfunktionella familj med den dominerande fadern som överhuvud. Fadern har överlevt en fartygsolycka och blivit ombedd att skriva en bok om händelsen. När han ber Henrik om hjälp inleds ett motvilligt samarbete. Bokskrivandet blir en påfrestning för Henrik som samtidigt ser sin livssituation med nya ögon. En ny passion ger honom den energin som krävs för att kunna hantera sin situation och gå vidare.

Sirener skildrar det svåra med relationer och hur lätt det är att själv bli passiv och låta tiden passera. Trots sorger och motgångar finns det ändå hopp i form av insikter och oväntade vändningar. De välskrivna porträtten får karaktärerna att framställas tydligt och historien griper tag direkt. Sirener är en roman väl värd att läsa.

RECENSENT: LISA ERIKSSON