Blue Flower

LidandetsKonungBoktitel: Lidandets konung. Historien om cancer
Författare: Siddhartha Mukherjees    
Förlag: Albert Bonniers förlag

NÄR SIDDHARTA MUKERJEES utbildar sig till cancerspecialist upptar arbetet en stor del av hans liv. Intresset för cancer leder till att han bestämmer sig för att sammanfatta sjukdomens historia i en bok.

Det är ett gediget arbete som Mukarjees har gjort. Boken är mycket informativ och handlar både om läkarvetenskapens långa kamp för ett botemedel men också om människors kamp för överlevnad.

Boken berättar om de första kända fallen av cancer och hur man då tänkte sig sjukdomen som en svart vätska i kroppen. Vidare beskrivs hur nya vetenskapliga upptäckter leder till ökad förståelse för hur sjukdomen fungerar. Det är mycket intressant att läsa om hur synen på sjukdomen förändrats. Enligt Mukherjees kommer en av tre att någon gång drabbas av cancer vilket gör den till en sjukdom som berör allt fler. Att inte bara forskarnas kamp för ett botemedel skildras utan även den inre kamp som drabbade genomgår ger ytterligare en dimension till cancerns historia
Det är en lärorik resa läsaren får följa med på och som Mukherjees själv slår fast är den långt ifrån över. Cancerns historia är inte färdigskriven men Mukherjees roman är en läsvärd skildring av en påbörjad resan i sjukdomens fotspår.

RECENSENT: LISA ERIKSSON