Blue Flower

Allt det darBoktitel: Allt det där jag sa till dig var sant
Författare: Amanda Svensson  
Förlag: Norstedts 

 

AMANDA SVENSSONS senaste bok utspelar sig på en folkhögskola i Skåne. En ung kvinna med författarambitioner ska precis påbörja en skrivarutbildning. Mellan skrivövningar och gruppdiskussioner växer en längtan efter att för första gången passa in. Och att bli älskad.

När kvinnan börjar träffa en manlig student inleds en sällsam relation. Han kallar henne för Lilja och Sylvia. Som en kontrast till internatlivets ständiga fester och eviga skvaller påbörjar de tillsammans en fiktiv tågresa ute i världen. Det är spännande och nytt och för första gången får hon en känsla av att passa in. Men snart förvandlas tillvaron till en mardröm som hon inte kan kliva av.
Tillsammans med den nyfunna vännen Anne Bonny förs hon ut på ett stormande hav. Som den fruktade piraten Mary Read kan hon vara sig själv och upptäcka världen. Samtidigt för tågresan henne allt längre in i mörkret. Räddningen finns ute till havs där hon förflyttas från korridorer, förbi järnvägsspår och slutligen mot sig själv.
Det är en berättelse om längtan efter att bli sedd och älskad men också om hur drivkraften efter att passa in kan få oss att tappa oss själva på vägen. Med ett träffsäkert språk förmedlar Amanda Svensson huvudkaraktärens känslor och drömmar så väl att vi alla kan känna igen oss. 

RECENSENT: LISA ERIKSSON