Blue Flower

Av oss blev detBoktitel: Av oss blev det aldrig några riktiga damer
Redaktör: Charlotte Signell
Medverkande skribenter: Charlotte Signell, Jessica Karlén, Malin Forsberg, Christoffer Röstlund Jonsson, Kakan Hermansson, And Candy, Linda Skugge, Bilan Osman, Kajsa Söderström, Helena Berggren, Åsa Hjalmarsson, Martina Högberg, Angelica Heikkinen, Lisa Bünger, Cecilia Martinez, Sara-Märta Höglund, Klara Force och Carin Karlsson  
Förlag: Sjösala förlag 

 

DETTA ÄR EN FEMINISTISK antologi som ger 19 (den sista skribenten anonym) varierande röster om samhället idag. Bland skribenterna finner vi en del namn vi känner igen, och de flesta av dem rör sig i mediakretsar.

Trots att liknande antologier givits ut tidigare berikar texterna då varje röst skiftar från den förra och varje text ger en aktuell bild av vårt 2014. Särskilt intressant är den transsexuellas utanförskap bland de feministiskt intellektuella i texten ”Jag är inte kille”: ”de rättigheter som feminister har kämpat för i åratal gäller inte mig som transkvinna” och ”Den rasifierade feministen” där författaren tar upp något som ofta glöms bort eller negligeras: etnicitet och feminism. Antologin är en väl utvald samling texter om hur vi ser på jämställdhet idag. För i viss mån är feminismen en färskvara: någonting vi måste uppdatera oss om ideligen för att kunna arbeta vidare för jämställdheten i den moderna samhällsdebatten.

RECENSENT: SARA STARKSTRÖM