Blue Flower

upplev sverige naturrumBoktitel: Upplev Sveriges Natur
Författare: Martin Emtenäs 
Förlag: Bonnier Fakta

 

NÄR VÅREN KOMMER smygande och solen värmer mot huden får jag en oemotståndlig längtan ut i naturen. Dessvärre är jag som de flesta andra tvungen att arbeta på ett kontor istället för att planlöst ströva omkring i skog och mark. För att kompensera min brist läser jag ofta böcker om naturen.

Denna vår har Martin Emtenäs förnämliga bok Upplev Sveriges natur med bilder av Mikael Gustafsson varit en stor tröst. I bok­en, som ges ut i samarbete med Naturskyddsföreningen, presenteras 96 av våra finaste naturområden, från Falsterbo i söder till Abisko i norr. Underbara foton och en saklig informativ text får naturen att stiga ut ur sidorna.
Ena stunden befinner du dig i den friska havsvinden vid Kullaberg, i nästa på slingrande stigar över myrarna i Muddus Nationalpark utanför Porjus i Norrbotten.
Och naturen är aldrig långt borta, för den som gärna sitter med boken och planerar sina utflykter rymmer varje avsnitt bra guidning. Här finns uppgifter om storlek, vad man inte bör missa, vägbeskrivning och hur man lämpligen anlöper naturområdet. Sist i faktarutan anges också GPS-koordinator.
Upplev naturen är en ambitiös och mycket inspirer­ande bok, som bjuder på utflykter som räcker länge. 

RECENSENT: HÅKAN LINGER