Blue Flower

Charles Bukowskis Los AngelesBoktitel: Charles Bukowskis Los Angeles
Författare: Jacob Härnqvist
Förlag: Lindelöws bokförlag

 

HAN HAR VARIT DÖD i tjugo år, och medan han levde var han väl inte direkt något föredöme som människa i alla lägen. Inte om man ska tro honom själv i alla fall. Samtidigt kanske mänskligare än många, och ärligare med alla sina svagheter och brister.

Författaren och poeten Charles Bukowski är inget för den som gärna rynkar på näsan åt det burleska och skavda. Samtidigt allt för måttanpassad för populärkulturen för att bli marginaliserad av tidens tand. Så det fortsätter att komma böcker av och om honom.
Nu senast är det fotografen Jacob Härnqvist som har åkt till LA, fotat av husen, miljöerna och även en del av människorna som träffade på Bukowski i vardagen, på barerna, galoppbanorna, i de slitna husen och på gatorna. Fina bilder, raka okomplicerade texter och intervjuer. Snyggt. Dessutom inskjutna texter av Bukowski själv, både väl valda dikter och utdrag ur romanerna som passar ihop med bildmaterialet. Jacob Härnqvist lyckas bra med att lyfta fram det bästa med Bukowski: hans känsla för miljöerna, människorna och deras längtan. Behaglig layout också, helt rätt för temat. Det här är mer än bara en kaffebordsbok för alla som gillar LA, poesi, människor... och Charles Bukowski. 

RECENSENT: JOHN CIRSTON