Blue Flower

HoglandetBoktitel: Höglandet
Författare: Steinar Bragi
Förlag: Natur & Kultur
Översättning: Inge Knutsson

 

MÖRKA HEMLIGHETER, våld och mardrömsliknande sandstormar. Det är några av ingredienserna i Steinar Bragis nya skräckroman Höglandet. Det är strax efter den ekonomiska krisen på Island och två storstadspar åker på semester till det ökenliknande höglandet. På vägen tappar de bort sig i dimman och kraschar rakt in i ett hus.

Bilen går sönder och husets ägare, ett äldre par, låter dem stanna över natten. Vistelsen blir allt annat än behaglig. Paret hävdar att de är lantbrukare, men marken består av sand och några djur finns inte i sikte bortsett från vilda rävar. Snart märker paren även att det finns något ute i mörkret som de äldre försöker stänga ute.
Hade det inte varit för tillbakablickarna till karaktärernas tidigare liv så hade Höglandet varit spännande och skräckfylld från början till slut. Dessvärre tycker jag att spänningen trubbas av under dessa partier i boken. De fyra huvudkaraktärerna Vigdís, Hrafn, Anna och Egill är inte särskilt sympatiska personer. De super konstant och har många olösta konflikter i sina nuvarande relationer och från barndomen. Männen har dessutom förlorat allt i finanskrisen. Under de skräckfyllda dygnen på höglandet tvingas de ta itu med sina demoner.
Steinar Bragi är en isländsk poet och författare som debuterade vid 23 års ålder. Hans förra skräckroman Kvinnor från 2008 nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. 

RECENSENT: STINA SJÖGREN