Blue Flower

FagellokalerBoktitel: Här tittar vi på fåglar
Författare: Magnus Ullman
Förlag:  Hirschfeld Media

I BÖRJAN AV 1970-talet kom boken Fågellokaler i Sverige, som följdes upp av fyra omarbetade upplagor i snabb följd till 1985. Men sedan dess har det i stort sett varit tyst. Tills nu. I början av året kom äntligen Här tittar vi på fåglar en bok om Sveriges bästa fågellokaler.

Det är en ambitiös och gedigen bok, med plastat omslag, som lyfter fram 50 av landets bästa platser, från söder till norr, för den som gillar att titta på fåglar.
Varje lokal är noggrant beskriven vad gäller geografi, årstider, lokaler och fåglar. Snygga kartor och guider till såväl bästa observationsplatsen, som till bästa parkeringsplatsen. Extra plus till GPS-koordinaterna för ett antal viktiga platser på varje lokal. Och hatten av för QR-koden som finns i anslutning till varje fågellokal. Med hjälp av QR-koden slussas man till Svalans site för fågelobservationer och kan direkt följa de senaste dagarnas intressantaste fågelobservationer. Ett smart sätt att kombinera den digitala tekniken med den tryckta boken för att tillföra ett mervärde. Men varför inte ta ytterligare ett steg och lägga in QR-koder för bilder på olika arter och ljudfiler på fåglarnas läten. Det skulle förenkla för oss som inte riktigt har koll på alla arter.
Här tittar vi på fåglar är en efterlängtad comeback, som inte bara väcker lust att titta på fåglar, utan som också visar upp hur många fina och iordninggjorda fågellokaler som finns i Sverige.

RECENSENT: HÅKAN LINGER