Blue Flower

Götalands FågellokalerFörfattare: Magnus Ullman
Förlag: Hirschfeld förlag

2014 KOM DEN efterlängtade boken Här tittar vi på fåglar, med Sveriges bästa fågellokaler. Boken rymde ett gediget arbete, där varje lokal presenterades med såväl kartor och faciliteter som fågelobservationer, årstidsvariationer och QR-koder som leder besökaren till dagsaktuella observationer på artdata. Bakom boken låg en omfattande genomgång av landets bästa områden för fågelskådning som nu ska resulterar i tre uppföljare.

Läs mer...

MotvindFörfattare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Förlag: Lind & Co 

I SJUNDE DELEN av thrillerserien om den psykopatiska, fascistiska men på något sätt ändå charmerande seriemördaren, Christopher Silfverbielke, verkar det som om hans tur har tagit slut. Efter årtal av medvind där han till och med lyckades vända en dom för bland annat mord och våldtäkt till sin fördel, så börjar nu snaran dras ihop.

Läs mer...

Som-ett-brev-pa-posten-highFörfattare: Birgitta Bergin
Förlag: Bokfabriken 

SOM ETT BREV PÅ POSTEN dröjer sig kvar en stund inom mig när jag slagit igen den. Jag har visserligen nästan sträckläst den, men det är något i slutet som irriterar.
Som ett brev på posten är en feel-good-roman, ett relationsdrama med spänning och romantik och många faktorer som gör den representativ för vår tid.I persongalleriet finns någon från alla livets hörn.

Läs mer...

Marie-Louise-Ekmans-två-liv2Författare: Klas Gustafson
Förlag: Leopard Förlag 

JOURNALISTEN Klas Gustafson har tillbringat ett år med att försöka kartlägga Marie-Louise Ekmans händelserika två liv. Mest det riktiga. Nu ligger den omfångsrika och fascinerande biografin på bokhandelsdiskarna.

Läs mer...

AnneliePompe OtroligtFörfattare: Annelie Pompe
Förlag: Bonnier Fakta 

INOM ETT ÅR satte Annelie Pompe världsrekord i fridykning, 126 meter på ett enda andetag, och besteg Mount Everest från nordsidan som första svenska kvinna.
Annelie Pompe är professionell äventyrare, fotograf, föreläsare, instruktör i bergsklättring och fridykning och författare.

Läs mer...

Åsa-FosterFörfattare: Åsa Foster
Förlag: Forum

ÅSA FOSTER HAR en examen i statsvetenskap från University of KwaZulu-Natal i Sydafrika. Under flera år har hon levt och studerat i landet och det märks i hennes författardebut, novellsamlingen Man måste inte alltid tala om det.

Läs mer...

PingvinlektionernaFörfattare: Tom Michell
Översättning: Nille Lindgren
Förlag: Brombergs

DEN UNGE ENGELSKE författaren Tom Michell reser till Argentina för att ta anställning som lärare, men under en ledighet där han ger utlopp för sin äventyrslust, hittas en oljeskadad pingvin som han räddar från en säker och plågsam död. Vänskapen dem emellan blir stark och Juan Salvador, som pingvinen döps till, blir en ständig följeslagare.

Läs mer...

BaraenmanniskaFörfattare: Kristine Næss
Översättning: Margareta Järnebrand
Förlag: Lindelöws Bokförlag

DE SENA TONÅREN var ingen bra period i mitt liv. Jag kände mig ensam under ett år utomlands vilket medförde att jag började prata med mig själv. Jag vände och vred på allting runtomkring mig och höll dialoger med mig själv inne i huvudet. Jag pluggade för mycket och blev deprimerad. Jag blev egoistisk och stötte mina nära och kära ifrån mig.

Läs mer...

i-varjeFörfattare: Tom Malmquist
Förlag: Natur & Kultur

BOKEN I VARJE ögonblick är vi fortfarande vid liv är en av de få böcker jag inte kunnat lägga ifrån mig förrän sista sidan är läst. Jag dras fullständigt med i de hetsiga, intensiva, skrämmande och dramatiska första hundra sidorna och kan nästan inte andas av tempot, av desperationen och av hoppet som lämnar mig steg för steg.

Läs mer...

horace-bokFörfattare: Horace Engdahl
Förlag: Bonniers

HORACE ENGDAHL FORMULERAR en tankenöt genom att lyfta ut ett historiskt/litterärt citat och kombinera den med dess motsats/modernitet/banalitet och krydda tex med en vulgaritet. Därmed uppstår en formmässig och innehållsmässig spänning som kanske kan kallas aforism?

Läs mer...

dit-hänFörfattare: Johan Jönson
Förlag: Albert Bonniers förlag

EFTER DE TIDIGARE poesiböckerna med.bort.in. och mot.vidare.mot. har Johan Jönson fortsatt på titeltemat adverb med den nyss utkomna dit.dit.hään. Liksom de två föregångarna är dit.dit.hään. ett mastodontverk, åtminstone sett till pappersåtgång; sidantalet uppgår till dryga tusentalet.

Läs mer...

CyklaFörfattare: Linn E. Johansson och Maja Lagercrantz
Förlag: Ordfront

DET HAR ALDRIG sålts fler cyklar än 2015 och kanske aldrig pratats mer om cyklar heller, för den delen. Därför känns Cykla som en helt logisk utgivning. Det finns mycket bakgrund och många diskussioner kring cykling som definitivt förtjänar att lyftas fram på ett nyanserat sätt och det är precis vad Linn E. Johansson och Maja Lagercrantz gör.

Läs mer...

effektenFörfattare: Peter Høeg
Översättning: Ninni Holmqvist
Förlag: Norstedts

SUSAN, HENNES MAN Laban och deras barn, tvåäggstvillingarna Harald och Thit, har speciella förmågor. Människor öppnar sig och blir ärliga i deras närhet. Vid tillfällen då gruppens energi är samlad, kan ingen stå emot deras psykiska sanningsserum.

Läs mer...

kulturmannenFörfattare: Ebba Witt-Brattström
Förlag: Norstedts

KULTURMANNENS EXISTENS har uppmärksammats ordentligt den senaste tiden och ansatsen att punktera hans uppblåsthet har prövats med såväl romaner, av exempelvis Lena Andersson, som i debattartiklar, av bland andra Åsa Beckman.

Läs mer...

miljodietenFörfattare: Maximillian Lundin & Daniel Öhman
Förlag: Bonnier Fakta

DET ÄR LÄTT att ruska på huvudet lite skeptiskt när en ny diet dyker upp på marknaden. Och tankarna styr lätt in på samma banor när du lyfter upp boken Miljödieten. Omslaget är snyggt och lite glassigt, med några elegant utplacerade råvaror, en kockkniv och löftet: snyggare, smalare, sundare. Vad är det som gäller den här gången?

Läs mer...

McCartheyFörfattare: Cormac McCarthy
Översättning: Kerstin Gustafsson
Förlag: Albert Bonniers förlaga

SOM LÄSARE SLÅR man följe med Lester Ballard, en ung man som har sagt upp sitt samhällskontrakt och lever en mer naken och desperat jakt för sin överlevnad. Det krävs ingen större inlevelseförmåga för att se hur han söker det mänskliga han saknar. Däremot gör de bestialiska tillvägagångssätten att han hamnar allt mer fel och att man motvilligt läser vissa partier.

Läs mer...

Norstedts fågelguideFörfattare: Lars Gejl
Översättning: Roland Staav
Förlag: Norstedt

VARJE GÅNG det kommer ut en ny, omfattande fågelguide i Sverige, är det svårt att inte ställa frågan: Behövs det verkligen ännu en fågelguide? Och visst kan man känna en viss skepsis när man först närmar sig Norstedts fågelbok. Den är så kompakt, så komplett, att det känns som om den bara går rakt in i bokhyllan, bredvid de övriga guiderna.

Läs mer...

dawkinsFörfattare: Richard Dawkins
Översättare: Bitte Wallin
Förlag: Fri Tanke

 

KAMPEN MOT ILLUSIONERNA är den världsberömde etologen och evolutionsbiologen Richard Dawkins självbiografi. Tolv böcker har han kommit ut med under sin karriär och vid sjuttio års ålder kommer då den trettonde, där han sammanfattar sitt liv och sin gärning.

Läs mer...

ÖverlevareFörfattare: Jonas Inde
Förlag: Lind & co

EFTER ATT HA sett en dokumentär om den livstidsdömde amerikanen Rod Farrell, som blott 16 år gammal begick ett dubbelmord, så väcktes något inom Jonas Inde. Detta något fick honom att resa till USA för att besöka den numera 33-årige fången.

Läs mer...

hemsöktFörfattare: Petter Inedahl
Förlag: Carlsson Bokförlag

OAVSETT OM MAN tror på spöken eller inte, så kommer en ensam promenad en sen natt att väcka fantasins mörkaste delar till liv. Vardagliga ljud blir helt plötsligt fyllda av ondska, samtidigt som skuggorna verkar få liv. Varför reagerar de flesta på detta sätt? Jo, för att det okända både fascinerar och skrämmer.

Läs mer...

knarkFörfattare: Magnus Linton
Förlag: Atlas

SVERIGE HAR MED begrepp som "nolltolerans" och ”narkotikafritt samhälle", under årtionden drivit en stenhård narkotikapolitik som varit unik jämfört med resten av västvärlden. Men den strikta hållningen verkar inte ha varit framgångsrik, antalet med svåra missbruksproblem är fler än någonsin.

Läs mer...

NaomiKleinFörfattare: Naomi Klein
Förlag: Ordfront

I BOKEN Det här förändrar allt tar den kanadensiska samhällsanalytikern Naomi Klein sig an klimatet. Hon menar att världen är på väg att gå under och att väldigt lite görs för att undvika en kommande klimatkatastrof.

Läs mer...

den-blå-matenFörfattare: Niklas Ekstedt och Henrik Ennart
Förlag: Ordfront

DEN BLÅ MATEN handlar om den kultur och den mat som äts i de så kallade blå zonerna i världen. Där lever man längre och är friskare än på övriga jorden. Där finns till exempel fler hundraåringar än någon annanstans.

Läs mer...

yuko 2DFörfattare: Jenny Milewski
Förlag: Styxx fantasy

1990-TAL. Ett rum i en studentkorridor döljer en skrämmande hemlighet.
Detta blir nyinflyttade Malin varse om när hennes studieliv i Linköping inte utvecklas som hon hoppats.

Läs mer...

harper-leeFörfattare: Harper Lee
Förlag: Bonniers

HARPER LEES uppföljare till sin debut Dödssynden från I960, var en av 2015:s mest upphaussade utgivningar. Tyvärr lades ribban för högt.
Det har gått 20 år sedan händelserna i första boken. Jean Louise Finch, som kallades Scout i Dödssynden, har hunnit bli 26 år och har flyttat till New York.

Läs mer...

Riddaren-av-de-sju-konungarikenaFörfattare: George R.R. Martin
Översättning: Louise Thulin
Förlag: Forum

GEORGE R.R. MARTIN blev världskänd för sin fantasysvit Sagan om is och eld (känd som Game of Thrones i TV-serien som inspirerats av böckerna). Här samlas tre noveller som utspelar sig ett par generationer innan händelserna i Kampen om järntronen.

Läs mer...

David-Levithan---Jag-EnFörfattare: David Levithan
Översättning: Helena Hansson
Förlag: Gilla Böcker

JAG, EN HANDLAR om en själ som vandrar från kropp till kropp och upplever en dag i jämnåriga tonåringars liv. En har egna tankar, identitet och vilja, men hen har ingen fast könsidentitet. En förälskar sig i Rhiannon, efter att ha levt i hennes pojkväns kropp i en enda, underbar dag. Kan En få Rhiannon att se förbi ett evigt skiftande yttre?

Läs mer...

guillouFörfattare: Jan Guillou
Förlag: Piratförlaget

BLÅ STJÄRNAN ÄR den femte delen i Jan Guillous ambitiösa romanserie Det stora århundradet. I denna bok dröjer han sig kvar vid tiden för andra världskriget och fokus denna gång ligger på Johanne Lauritzen, som efter att ha doktorerat i litteraturhistoria engagerar sig i norska Hjemmefronten, där hon bland annat hjälper norrmän över gränsen till Sverige.

Läs mer...

blekkung-01 0 Författare: David Foster Wallace
Översättning: Alva Dahl
Förlag: Natur & Kultur

JAG HAR ETT par saker att bekänna: dels att jag bara stod ut i tre terminer på högskolans ekonomprogram (ekonomistyrning och skatteregler var så gräsligt tråkiga saker att försöka lära sig), dels att jag fasat för att börja läsa David Foster Wallaces Blek kung eftersom jag fått för mig att den skulle vara för smart för mig.

Läs mer...

TUKAN LEWIN ALMEDALEN HAR FALLIT 1Författare: Erik Lewi
Förlag: Bokförlaget NoNa

JAG ÄLSKAR SNABBA och överdrivna berättelser, både i böcker och på film. Bästsäljare som Da Vinci-koden samt biosuccéer som Terminator är fartfylld underhållning som är helt orealistisk samtidigt som författaren respektive regissören har skapat ett djup som får en att leva sig in i handlingen. Det var med denna utgångspunkt som jag med stor entusiasm tog mig an Almedalen har fallit.

Läs mer...

Svan-Moa---Det-riktiga-landslagetFörfattare: Moa Svan
Förlag: Leopard förlag

FÖR TIO ÅR sedan jobbade jag några månader på sporten och skrev då vid ett tillfälle om en allsvensk fotbollsmatch i det som kallas för damallsvenskan. Dagen efter fick jag ett telefonsamtal från tränaren som tackade mig särskilt för att artikeln hade handlat om spelet. Just då blev jag mest förvånad, men sedan dess har jag tänkt på det där ibland.

Läs mer...

i-det-ytterstaFörfattare: Viktoria Myrén
Förlag: Ordfront

 FYRA VÄNNER DRAR ut till en ö i Stockholms yttre skärgård. Hannes, som vuxit upp i öns enda bostadshus, har åkt ut tidigare och förberett för flickvännen Kims, vännen Noras och hennes sambo Marcs ankomst. När läsaren kastas in i berättelsen vaknar Kim upp i en tom säng. Hannes är försvunnen, likaså den båt de färdats till ön med.

Läs mer...

det-som-inteFörfattare: David Lagercrantz
Förlag: Norstedts

EN FRÅGA SOM dyker upp i mitt huvud när jag läser Det som inte dödar oss, den fristående fortsättningen på Stieg Larssons Millenniumtrilogi, är frågan om dess (o)umbärlighet. Smakligheten i att ytterligare profitera på en död författare tillika kassako, som förlaget gör, må för all del också diskuteras, men jag tänker inte gå in närmare på just den frågan. Jag gissar emellertid att svaret på frågan om nödvändigheten ligger och skvalpar någonstans i samma moraliskt dubiösa pöl.

Läs mer...

beror-mig-inteFörfattare: Inger Alfvén
Förlag: Albert Bonnier Förlag

I SIN NYA roman skildrar Inger Alfvén fyra mycket olika personer. Hon låter oss komma nära, och dröjer vid de svåraste stunderna. Inger Alfvén har skrivit många uppskattade romaner, bl.a. SY Glädjen. I Berör mig inte, berör mig, får vi i de inledande kapitlen följa direktören Laurence, vars fru dör i cancer. Hennes döende tar orimligt lång tid, anser Laurence, och som läsare kan man bara hålla med.

Läs mer...

HoegFörfattare: Peter Høeg
Förlag: Norstedts

SANNINGSSERUM KAN GE associationer till äldre fiktion och dystopier, sådana som alltför uppenbart anspelar på verkliga förhållanden. Samtidigt behöver det inte vara så, innan året är slut sätts en ”salongskomedi” upp där samma substans ingår. Peter Høegs nya bok är en slags förening av dessa båda kategorier. Först och främst en thriller om vilja till makt, hur våra tillgångar brukas eller missbrukas, och var det lämnar oss i slutändan.

Läs mer...

samarbete med fluga1Författare: Lydia Davies
Översättning: Malin Bylund Westfelt
Förlag: Sekwa

MED UNDANTAG FÖR Nikolaj Gogols och Nam Les verk har jag lite svårt för novellens korta form där man, i mitt tycke, sällan får lära känna karaktärerna tillräckligt väl och där handlingen ofta bara är en obetydlig episod. Dessutom har noveller ofta en tendens att ha ett alltför öppet slut, vilket lämnar en känsla av otillfreds-ställelse.

Läs mer...

Stjarnfall Författare: Lars Wideräng
Förlag: Massolit

DENNA ANDRA DEL av Lars Widerängs trilogi om en framtid där all elektronik har upphört att fungera, är förlagd tio år efter första boken (Stjärnklart). Det svenska samhället har slungats tillbaka till medeltiden och invånarna tvingas leva utan elektricitet, mediciner eller andra bekvämligheter som tidigare var en självklarhet. Även staten Sverige har delats upp i territorier, där Bohuslän (en del av Federationen Västra Götaland) står i fokus.

Läs mer...

SjuDagarKvarFörfattare: Carina Bergfeldt
Förlag:Norstedts

JOURNALISTEN CARINA BERGFELDT fördjupar sig här i dödsstraffets många konsekvenser. Det är med stor empati hon berättar om alla liv som uoundvikligen berörs när en myndighet begår mord. För det är just mord det handlar om, något som även officiellt anges som orsak till det dödsattest som läkarna signerar efter en avrättning.

Läs mer...

UppkoppladFörfattare: Felicia Margineanu
Förlag: Moderista

FELICIA MARGINEANU är från början fotograf men blev i samband med valet 2010 känd som initiativtagare till en stor demonstration mot rasism i Stockholm. På bara några timmar lyckades hon få tusentals personer att anmäla sig till eventet via sociala medier. Snart stod Felicia själv och talade inför ett fullt Sergels torg.

Läs mer...

sebbeFörfattare: Sebastian Stakset, Niklas Malmborg
Förlag: Norstedts

SEBBE STAXX ÄR frontfigur i hiphopgruppen Kartellen. Här berättar han om sitt kriminella liv, drogberoendet och hur musiken blev räddningen. Detta är en fascinerande berättelse som så tydligt visar att ingen klarar sig ensam på livets stora hav. Vi behöver alla ett ankare som gör att vi inte flyter iväg.

Läs mer...

livet-enlig-fikry2Författare: Gabrielle Zevin
Översättning: Marianne Mattsson
Förlag: Forum

AJ FIKRY DRIVER en bokhandel på ön Ellis Island. Hans vresighet har kombinerats med nedstämdhet efter att hans fru dog. En dag får livet ny mening när något helt oväntat händer. En händelse som för all tid kommer att ändra Fikry som person.

Läs mer...

OndskansspårFörfattare: Mats Ahlstedt
Förlag: Hoi förlag

I DEN SISTA BOKEN om Johannes Brobeck hamnar den så kallade deckarprästen i ytterligare ett mysterium. När hans goda vän Linn ber honom att ta reda på sanningen om hennes dotters försvinnande för tolv år sedan tackar han genast ja. Samtidigt som han påbörjar sina efterforskningar får han ett mystiskt telefonsamtal.

Läs mer...

ParadisbadenFörfattare: Akli Tadjer
Förlag: Sekwa Förlag

I PARADISBADEN MÖTER läsaren den trettioåriga Adéle Reverdy som driver en begravningsfirma i Paris. Att hitta sitt livs kärlek är inte så enkelt när man dagligen handskas med döden och dessutom brottas med dåligt självförtroende. Men när Adéle träffar den blinda Léo vaknar hoppet igen. Léo arbetar som massör på det populära Paradisbaden och trots sina olikheter finner de varandra.

Läs mer...

BergensareFörfattare: Tomas Espedal
Översättning: Jimmy Ginsby
Förlag: Lindelöws förlag

I THOMAS ESPEDALS tredje bok på svenska Bergensare tar författaren med oss på en resa från New York, via Spanien, Italien och Berlin tillbaka till Bergen – hemstaden, födelsestaden. Han flanerar och reflekterar och flirtar lite med Joyce Dubliners när han hemtamt rör sig i sin barndoms stad där minnen och personerna avlöser varandra.

Läs mer...

Om-faglar-i-SverigeFörfattare: Lars-Åke Janzon, Staffan Ullström
Förlag: Norstedts

EN FÅGELBOK som inte riktar sig till ornitologer, kanske låter konstigt. Men det är så författaren Lars-Åke Janzon vill beskriver sin egen bok Om fåglar i Sverige. I boken presenterar han 100 av våra vanligaste fåglar, men inte med den torra faktaspäckade rösten, utan med ett glatt och lekfullt berättande.

Läs mer...

BeredskapsårenFörfattare: Peter Modie
Förlag: Historiska Media

FAKTA

Det är något speciellt med att se en annan tid träda fram i bilder. Beredskapsåren är så nära att de allra flesta har en relation till dem, men allt färre har själva upplevt dem, i synnerhet som vuxna. Därför passar Modies upplägg bra, med många korta kapitel om ämnen som nöjesliv, kvinnors arbete, brandförsvar, gengasfordon och ransoneringar.

Läs mer...

KällanFörfattare: Cathrine Chanter
Förlag: Brombergs Bokförlag

SKÖNLITTERATUR

Det vanligtvis nederbördsrika England har drabbats av klimatmässig förödelse, det har inte regnat på tre år. Vattenkrisen är katastrofal för alla utom Ruth och Mark samt dottern Angie och barnbarnet Lucien. De bor på den lilla gården Källan i närheten av New walesiska gränsen, en plats där vatten finns i överflöd, något som dock drar till sig mycket oönskad uppmärksamhet från omvärlden.

 

Läs mer...

Varför-världen-inte-finnsFörfattare: Marcus Gabriel
Förlag: Norstedts

FAKTA

Filosofins grundproblem är bekanta för oss sedan tidigare. Kanske som undflyende tankar i glipor av vardagspusslet, grubblerier som skaver och kommer sig av tvära kast i livet, eller ”världsproblem” som förströelse och socialt kit. Dessutom har vi alla varit barn och ställt våra ohöljda frågor.

 

Läs mer...

Stora loparbokenFörfattare: Jessica Almenäs & Lovisa Sandström
Förlag: Norstedts

FAKTA

Böcker om löpning kommer ut i en ganska strid ström. Och det är inte heller unikt med böcker som vänder sig till just kvinnor som springer. Så frågan är om det behövs en speciell löparbok för kvinnor.

 

Läs mer...

Luffarens-sista-dansFörfattare: Fabio Stassi
Förlag: Brombergs Bokförlag

SKÖNLITTERATUR

2014 är på många sätt minnenas år. Det har till exempel gått 200 år sedan en svensk kung drog ut i krig och 100 år sedan första världskriget bröt ut och sedan författaren Tove Jansson föddes. Det är också 100 år sedan Charlie Chaplins luffargestalt slog igenom på vita duken.

 
 

Läs mer...

KvicksandFörfattare: Henning Mankell
Förlag: Leopard Förlag

SKÖNLITTERATUR

Henning Mankell får vid en ålder av 65 år diagnosen cancer. Den håller på att sprida sig oroväckande, och den dagen känner han att han fått en dödsdom. Behandling med cellgifter sätts in, och läkarna säger att det finns hopp, men för Henning Mankell som blivit drabbad av detta sätter den hotande döden igång många tankar.

 

Läs mer...

Brev-från-Tove-JanssonFörfattare: Tove Jansson
Urval och kommentarer: Boel Westin & Helen Svensson
Förlag: Norstedts

FAKTA

Närmare än så här kommer man nog inte Tove Jansson utan at ha känt henne. Och det är vi nog många som gärna hade gjort, för vilken människa hon var. Klok, rolig, funderande, tvivlande, kunnig, kärleksfull, modig, ledsen, utmattad och livsglad.

 

Läs mer...

Mitt-AmsterdamFörfattare: Marko T Wramén
Förlag: Karavan

RESOR

Resfebern slår garanterat till när du bläddrar i Mitt Amsterdam. Oavsett om du varit där tidigare, har en resa planerad eller bara undersöker olika resmål får du här en personlig, smart och skönt avslappnad ingång till en av norra Europas mest besöksvänliga städer.

 

Läs mer...

NyponbuskarFörfattare: Jan Gradvall
Förlag: Albert Bonniers föralg

ANTOLOGI 

Med en referens till Lars Winnerbäcks kända rad ur låten Söndermarken inleds Jan Gradvalls samling av egna texter från 1993-2013. Det är välskrivet och nära. Boktiteln beskriver både Gradvalls och Lars Winnerbäcks hemstad Linköping. Under en gemensam bilresa genom betongbyggnader och nyponbuskar slår Gradvall fast att staden aldrig riktigt lämnat honom.

Läs mer...

Fagelguiden uggla iPadFörfattare: Lars Svensson, Killian Mullarney, Dan Zetterström
Förlag: Bonnier fakta, Harper Collins och Touchpress

APP 

Det har gått några år sedan den populära Fågelguiden kom i andra upplagan. Redan då ansågs boken vara världens bästa fälthandbok för fåglar, med detaljrika illustrationer och exakta texter.

Läs mer...

FotografenFörfattare: Eva Rydinger
Förlag: Ordberoende förlag

SKÖNLITTERATUR

Vanja är en porträtt­fotograf med en speciell egenskap.
De som ställer sig framför hennes kamera blir förändrade, de släpper sina hämningar och visar sitt rätta jag. Efteråt kan Vanja märka att de ser lyckligare ut, att en tyngd släppts från deras axlar.

Läs mer...

intervju med en seriemordare omslag HRFörfattare: Kalle Segerbäck
Förlag: Hoi förlag

SKÖNLITTERATUR

Daniel Winston är seriemördaren som erkänt mord på våldtäktsmän, pedofiler och andra som lyckats lura rättssystemet. Men till slut blev han gripen och hamnade i en underjordisk fängelsebunker. Carl Molinieux är den förste journalist som lyckats få möjlighet att intervjua mördaren, men det är något som inte stämmer.

Läs mer...

Winston-ChurchillFörfattare: Bengt Liljegren
Förlag: Historiska Media

FAKTA

Cigarren, v-tecknet, de många citaten. Ingen annan symboliserar kampen mot nazismen på samma sätt som sir Winston Churchill. Redan när andra världskriget pågick var hans karakteristiska gestalt och personliga gester en symbol för motstånd, med följden att han nästan spelade rollen som sig själv.

Läs mer...

Käre-ledareFörfattare: Jang Jin-sung
Översättning från engelska: Ylva Mörk
Översättning från koreanska till engelska: Shirley Lee
Förlag: Norsteds

BIOGRAFI

Jang Jin-sung har skrivit berättelsen om sitt liv i, och sin flykt från, Nordkorea under pseudonym. Att han vet väldigt mycket om hur usla förhållandena i diktaturen är och hur propagandaapparaten fungerar gör att han lever under ständigt dödshot.

Läs mer...

FacebookpolisenFörfattare: Scott Goodwin
Förlag: Lind & Co

SOCIALA MEDIER

Scott Goodwin sadlade om från polis i Australien, till den svenska motsvarigheten. Efter ett tag tillfrågades han om att bli en av flera som skrev officiella inlägg på polisens Facebooksida, något han efter viss tvekan tackade ja till.

Läs mer...

Alla-dessa-vackra-nederlagFörfattare: Jess Walter
Översättning: Gudrun Samuelsson
Förlag: Norstedts förlag, 2014

SKÖNLITTERATUR

 ”Den döende skådespelerskan anlände till hans by på det enda sättet man kunde komma direkt dit – i en båt som körde för motor in i viken…”. Året är 1962 och den döende skådespelerskan Dee Moray, som snart ska stiga i land i den uppdiktade byn Porto Vergogna i norra Italien, är inte särskilt döende.

Läs mer...

Den-färglöse-herr-TazakiFörfattare: Haruki Murakami
Översättning: Eiko och Yukiko Duke
Förlag: Norstedts

SKÖNLITTERATUR 

Tsukuru Tazaki är en av fem i ett samman­svetsat kompisgäng. Men en dag händer något och Tsukuru stängs ute från gemenskapen utan någon förklaring. De fyra vännerna vägrar prata med honom ens i telefon.

Läs mer...

boken-om-joe-pocketFörfattare: Jonathan Tropper
Översättning: Erik MacQueen
Förlag: Gilla Böcker 2013

SKÖNLITTERATUR 

Nej, jag saknar inte Joe Goffman när jag har läst den trehundra­sextiosjätte och sista sidan av ­Jonathan Troppers roman ­Boken om Joe – och det tycks jag vara ganska ensam om; den amerikanske författaren drar ned applådåskor så snart han släpper en ny bok.

Läs mer...

Varldens-alla-fargerBoktitel: Världens alla färger (Tutti i colori del mondo)
Författare: Giovanni Montanaro    
Översättning: Louise Kahan
Förlag: Bonniers, 2014 

GIOVANNI MONTANARO HETER en ung italiensk författare som har slagit stort i sitt hemland. Världens alla färger är hans tredje roman och den utspelar sig i den belgiska staden Geel, känd för att låta mentalsjuka bo hemma hos värdfamiljer istället för att låsa in dem på mentalsjukhus.

Läs mer...

Fantasten-Per-OscarssonBoktitel: Fantasten Per Oscarsson
Författare: Klas Gustafson    
Förlag: Leopard förlag 

KLAS GUSTAFSON HAR skrivit en några av de bästa svenska biografierna, med en stil som får mig att ivrigt se fram emot varje ny bok. Så när han tar sig an Per Oscarsson är det med stor förväntan jag öppnar boken.

Läs mer...

Sirener AhlstromBoktitel: Sirener
Författare: Gabriella Ahlström    
Förlag: Norstedts 

I SIRENER MÖTER läsaren huvudkaraktären Henrik och hans sambo Lotte som precis flyttat hem till Sverige i väntan på deras första barn. Henrik har en tjänst på universitetet där han arbetar på en avhandling i litteraturvetenskap och Lotte är läkare på akuten.

Läs mer...

AnnikaNorlinBoktitel: Texter
Författare: Annika Norlin    
Förlag: Teg Publishing 

HELLO SAFERIDE och ­Säkert! är två av mina absoluta favoriter och det är naturligtvis ingen slump att båda är alter egon för Annika Norlin. Jag har älskat hennes musik ända sedan jag (nästan) lyssnade sönder Introducing… Hello Saferide för snart tio år sedan och jag har hört henne spela så fort jag fått möjlighet.

Läs mer...

I-mullbärstäders-skuggaBoktitel: I mullbärsträdets skugga
Författare: John Grisham
Översättning: Kjell Waltman        
Förlag: Bonniers 

SEDAN ROMANERNA ­Firman och Juryn har John Grishams läsarkrets vuxit för varje ny bok som publicerats. Precis som med de flesta författare skiftar kvalitén på det som ges ut, men I Mullbärsträdets skugga har han träffat helt rätt.

Läs mer...

sonenBoktitel: Sonen
Författare: Jo Nesbø
Förlag: Piratförlaget 

JO NESBØ HAR ett sätt att berätta som skiljer sig från andra kriminalförfattare som jag har läst. Han skriver thrillers av väldigt hög klass. Böckerna är skräckinjagande, spännande, och ruggiga och man överlumpas gång på gång. Inget är som man förväntat sig. Han kan verkligen konsten att hålla läsaren i sitt grepp.

Läs mer...

Storebror-ser-digBoktitel: Storebror ser dig. Edward Snowden och den globala övervakningsstaten
Författare: Glenn Greenwald
Översättning: Camilla Jacobsson och Emeli André
Förlag: Leopard förlag 

I JUNI 2013 blev Edward Snowden en av världens mest kända visselblåsare när han avslöjade hur den amerikanska staten storskaligt övervakar både sina egna medborgare och stora delar av världens övriga befolkning – oavsett om dessa bor i ett land som betraktas som fientligt eller inte.

Läs mer...

Jakten-pa-Kapten-KlanningBoktitel: Jakten på Kapten Klänning
Författare: Jonas Trolle
Förlag: Leopard förlag 

JONAS TROLLE, kriminalkommissarie vid Länskriminalen i Stockholm, ledde spaningsarbetet i ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. En högt uppsatt polis känd för sitt arbete mot sexism och för jämställdhet inom Polisen, Göran Lindberg, anklagades för grova sexualbrott mot unga kvinnor.

Läs mer...

LivetUtanMaskerBoktitel: Livet utan masker
Författare: Maryse Condé
Förlag: Leopard förlag 

LIVET UTAN MASKER är författaren Maryse Condés självbiografiska verk. Enligt henne själv har hennes liv tidigare skönmålats i olika medier men nu har hon alltså själv skrivit den nakna sanningen. Resan börjar i födelsestaden Guadeloupe som hon senare lämnar för studentlivet i Paris. Där träffar hon sin första kärlek som försvinner ur hennes liv innan deras gemensamma barn hunnit födas. Samtidigt går hennes moder bort och de kvarvarande familjemedlemmarna tar avstånd från henne.

Läs mer...

AppelfabrikenBoktitel: Äppelfabriken – mustning, äppelsorter och recept
Författare: Katharina Ångström Isacsson, Lars Ångström & Mats Widén
Förlag: Natur & Kultur 

ETT ÄPPLE ÄR så mycket mer än bara ett äpple. Även jag, som gärna njuter av äppelblom eller höstskrudade äppelträd, smakar en god paj eller plockar en frukt direkt från träden, men inte har någon koll på vad det egentligen är jag äter mer än samlingsnamnet äpple.

Läs mer...

hagring38Boktitel: Hägring 38
Författare: Kjell Westö
Förlag: Albert Bonniers Förlag 

ANDRA VÄRLDSKRIGET är i antågande och vi befinner oss i Helsingfors i Kjell Westös senaste roman Hägring 38. Den finlandssvenske advokaten Claes ”Klabbe” Thune kämpar en tuff kamp för att komma över skilsmässan med Gabi, som nyligen lämnat honom för att bli ihop med en av hans bästa vänner.

Läs mer...

Det-goda-enklaBoktitel: Det goda enkla
Författare: Anna Bergenström, Fanny Bergenström
Förlag: Trio Förlag 

DET HÄLSOSAMMA och nyttiga står i centrum i Anna och Fanny Bergenströms nya kokbok. Eller som de själva utrycker det i en underrubrik: maten vi vill laga och äta. Som vanligt är det enkla, lättlagade recept från världens alla hörn, med ingredienser som faktiskt går att hitta i de flesta välsorterade mataffärer.

Läs mer...

livstyckenBoktitel: Livstycken
Författare: Sune Jonsson & Val Williams
Förlag: Bokförlaget Max Ström 

ENSAMHET, isolering, vardag, personligheter, kargt, vackert. Allt detta är ord som omsluter mig medan jag sakta bläddrar mig fram genom Sune Jonssons bilder. Sakta för att jag stannar till, går tillbaka, iakttar. Tar in.

Läs mer...

Herr-Isakowitz-skattBoktitel: Herr Isakowitz skatt
Författare: Danny Wattin
Förlag: Piratförlaget 

BOKENS HUVUDPERSON Danny tar med sig sin motsträvige och egensinnige far och sin gladlynte och lika egensinnige son och åker på en road trip till Kwidzyn i Polen, faderns hemstad. Målet med resan är att hitta en skatt som Dannys farfar – enligt släktsägnen – ska ha grävt ner innan familjen splittrades under andra världskriget.

Läs mer...

HimmelstrandBoktitel: Himmelstrand
Författare: John Ajvide Lindqvist
Förlag: Ordfront Förlag 

TÄNK DIG ATT du är på en camping och en morgon när du vaknar är hela världen borta. Radion spelar endast musik av Peter Himmelstrand och allt som finns kvar är en gräsmatta, en blå horisont, samt tre andra husvagnar från samma camping.

Läs mer...

kranvridarna2014huBoktitel: Kranvridarna
Författare: Karin Brunk Holmqvist
Förlag: Kabusa böcker 

KRANVRIDARNA ÄR Karin Brunk Holmqvists åttonde bok från Österlen där författarinnan själv är född och uppvuxen. Vi får följa vänninorna i vinklubben Kranvridarna och deras grannar. Deras by är i utdöende och i boken får vi följa byborna som bestämmer sig för att ändra på detta faktum. Ett möte hålls i församlingshemmet och idéerna låter inte vänta på sig…

Läs mer...

Abba The Photo BookBoktitel: ABBA The Photo Book
Författare: Jan Gradvall, Petter Karlsson, Bengt Wanselius & Jeppe Wikström    
Bokmassan JanFörlag: Bokförlaget Max Ström 

ABBA ÄR LIKA mycket ett fenomen som ett band med fyra människor som skapade odödlig musik, men också upplevde en massa tillsammans. Från det privata till den närmast overkliga Abbafeber som drabbade världen får vi i ABBA The Photo Book följa de fyra bandmedlemmarna från födsel till nutid, men självklart med tyngdpunkt på de aktiva tio åren.

Läs mer...

Lyssnarens-guide-till-CornelisBoktitel: Lyssnarens guide till Cornelis
Författare: Klas Gustafson    
Förlag: Leopard förlag 

PERSONLIGA ANEKDOTER i mängd, uppblandade med rena fakta i en skön blandning av allt från det livsavgörande till det närmast triviala. Gustafson kan verkligen sin Cornelis och precis som i föregångaren Ett bluesliv Berättelsen om Cornelis Vreeswijk (2006) får man en delvis ny bild av artisten Vreeswijk och en närmare förståelse för människan Cornelis.

Läs mer...

GUdarnas Blod Conn IgguldenBokmassan IgguldenBoktitel: Gudarnas Blod
Författare: Conn Iggulden    
Förlag: Albert Bonniers Förlag 

CONN IGGULDEN ÄR tillbaka med den sista och avslutande delen av serien Kejsaren – där vi i de tidigare delarna har följt Julius Caesars uppgång och fall. ­Gudarnas blod tar vid direkt efter mordet på Caesar. Kaos och förvirring råder – både bland invånarna och i senaten. Många gör anspråk på makten, men ingen har räknat med kraften och den politiska ambitionen hos Caesars adoptivson Octavius.

Läs mer...

DigitalFotografiBoktitel: Digital fotografi
Författare: Scott Kelby    
Förlag: Pagina förlag 

DIGITAL FOTOGRAFI LÄR vara den bäst säljande fotobok om digital fotografering någonsin. Förra året kom andra upplagan av del 1 på svenska. Jag kan förstå att den säljer bra. Scott Kelby har ett unikt sätt att lära ut fotograferingens hemligheter. Istället för att djupdyka i de tekniska förklaringarna går han pang på rödbetan.

Han börjar med hur man får skarpa bilder, sedan lyfter han fram ett antal fotosituationer som exempelvis, fotografera blommor, fotografera bröllop, naturfotografi, porträttfotografi och sportbilder.

Läs mer...

FEM stjarnorBoktitel: Fem stjärnor för Färglösa
Författare: Sölve Dahlgren    
Förlag: Hoi förlag 

DETTA ÄR EN eklektisk berättelse. En liten skånsk kommun som är konkursmässig. Ett stort amerikanskt företag som ska komma till räddningen. Den lilla ortstidningen Färglösa Nyheter är en sällan skådad medial framgångssaga med sin ännu levande 112-åriga grundare vid rodret. Och så har man förstås det kriminella husbilsgänget.

Läs mer...

stockholmsBoktitel: Stockholms undergång
Författare: Malin Gunnesson, Erik Odeldahl, Boel Bermann, Andreas Rosell, Eira A. Ekre, Christian Enberg, Patrick Ogenstad, Fredrik Stennek, Jörgen Gavelin, Martin Gunnesson och Anders Fager    
Förlag: Undrentide 

I DENNA NOVELLSAMLING går Stockholm under på 12 olika sätt – en av författarna – Boel Bermann – har två förslag: antingen genom råttsmitta i en modern version av Råttfångaren i Hameln eller genom ett virus som gör att stockholmarna fryser till is.

Läs mer...

OrangeisthenewblackBoktitel: Orange is the new black, Mitt år i ett kvinnofängelse
Författare: Piper Kerman    
Översättning: Annika H. Löfvendahl och Jan Hultman 
Förlag: Norstedts

MEDELKLASSKVINNAN PIPER KERMAN dras ofrivilligt in en narkotikahärva och döms till ett femton månaders fängelse. Tretton av dessa spenderar hon på en amerikansk kvinnoanstalt, tillvaron är så långt ifrån hennes vanliga tillvaro som man kan komma – en värld fylld av despotiska vakter samt psyksjuka och underprivilegierade medfångar.

Läs mer...

Mitt LondonBoktitel: Mitt London
Författare: Jon Pelling    
Förlag: Karavan förlag

LONDON ÄR EN plats jag ständigt återkommer till och en av anledningarna är att det alltid är en delvis ny stad som möter mig. Det finns alltid mer att upptäcka, oavsett om det rör sig om upplevelser, mat eller människor.

Möjligheterna är enorma och därför är det ibland skönt att låta någon annan stå för urvalet. Där är Mitt London en liten pärla för den som just vill hitta nya favoriter eller bara kolla av vad staden har att erbjuda ur ett nytt perspektiv.

Läs mer...

LidandetsKonungBoktitel: Lidandets konung. Historien om cancer
Författare: Siddhartha Mukherjees    
Förlag: Albert Bonniers förlag

NÄR SIDDHARTA MUKERJEES utbildar sig till cancerspecialist upptar arbetet en stor del av hans liv. Intresset för cancer leder till att han bestämmer sig för att sammanfatta sjukdomens historia i en bok.

Det är ett gediget arbete som Mukarjees har gjort. Boken är mycket informativ och handlar både om läkarvetenskapens långa kamp för ett botemedel men också om människors kamp för överlevnad.

Läs mer...

krigenBoktitel: Första världskriget i bilder & Andra världskriget i bilder
Översättning: Ole Andersson    
Förlag: Historiska Media

SÅ HÄR HUNDRA ÅR efter första världskrigets början är det högst väntat att det kommer ett antal olika böcker som fokuserar på det som en gång troddes vara kriget som skulle få slut på alla krig. Vissa är bättre än andra, men att just se bilder från konflikten tillför tveklöst en extra dimension.

De otippat skarpa bilderna gör det hela verkligt på ett sätt som träffar rätt in i hjärtat. Bildtexterna gör också sitt till att lyfta motiven och förklarar vad det egentligen är man ser. På samma sätt funkar samspelet bra mellan text och bild när det gäller Andra världskriget i bilder. Man drabbas på ett oväntat nära sätt av krigets vardag och de människor som fångades in av såväl strider som civila umbäranden.

Läs mer...

FagellokalerBoktitel: Här tittar vi på fåglar
Författare: Magnus Ullman
Förlag:  Hirschfeld Media

I BÖRJAN AV 1970-talet kom boken Fågellokaler i Sverige, som följdes upp av fyra omarbetade upplagor i snabb följd till 1985. Men sedan dess har det i stort sett varit tyst. Tills nu. I början av året kom äntligen Här tittar vi på fåglar en bok om Sveriges bästa fågellokaler.

Läs mer...

HoglandetBoktitel: Höglandet
Författare: Steinar Bragi
Förlag: Natur & Kultur
Översättning: Inge Knutsson

 

MÖRKA HEMLIGHETER, våld och mardrömsliknande sandstormar. Det är några av ingredienserna i Steinar Bragis nya skräckroman Höglandet. Det är strax efter den ekonomiska krisen på Island och två storstadspar åker på semester till det ökenliknande höglandet. På vägen tappar de bort sig i dimman och kraschar rakt in i ett hus.

Läs mer...

Charles Bukowskis Los AngelesBoktitel: Charles Bukowskis Los Angeles
Författare: Jacob Härnqvist
Förlag: Lindelöws bokförlag

 

HAN HAR VARIT DÖD i tjugo år, och medan han levde var han väl inte direkt något föredöme som människa i alla lägen. Inte om man ska tro honom själv i alla fall. Samtidigt kanske mänskligare än många, och ärligare med alla sina svagheter och brister.

Läs mer...

swingBoktitel: Swing
Författare: Bengt Ohlsson
Förlag: Albert Bonniers Förlag

 

BENGT OHLSSON har skrivit en ironiserande roman över äktenskapets nya nöd och lustar på 2000-talet. För titeln Swing står inte längre för pardansen, numera dansar vi gärna var och en för sig… eller med partnerbyte på dunkla sexklubbar.

Läs mer...

Var grona kokbokBoktitel: Vår gröna kokbok
Författare: Sara Begner 
Förlag: Norstedts

 

I VÅR GRÖNA KOKBOK presenteras över 500 recept från det vegetariska köket. Med hjälp av tydliga märkningar vid recepten går det smidigt att hitta rätter som exempelvis är laktosfria, helt utan animaliskt ursprung eller fria från gluten.

Läs mer...

upplev sverige naturrumBoktitel: Upplev Sveriges Natur
Författare: Martin Emtenäs 
Förlag: Bonnier Fakta

 

NÄR VÅREN KOMMER smygande och solen värmer mot huden får jag en oemotståndlig längtan ut i naturen. Dessvärre är jag som de flesta andra tvungen att arbeta på ett kontor istället för att planlöst ströva omkring i skog och mark. För att kompensera min brist läser jag ofta böcker om naturen.

Läs mer...

Mage rumpa lrBoktitel: Mage, rumpa, lår – träning som ger resultat
Författare: Annica Sjöö 
Förlag: Fitnessförlaget  

 

DEN FÖRE DETTA tävlingsdansaren Annica Sjöö berättar i boken Mage, rumpa, lår om pulsbaserad styrketräning. Skillnaden mot vanlig styrketräning är att den här kombineras med en hög puls genom hela passet vilket medför att kroppen både blir starkare och mer uthållig.

Läs mer...

Av oss blev detBoktitel: Av oss blev det aldrig några riktiga damer
Redaktör: Charlotte Signell
Medverkande skribenter: Charlotte Signell, Jessica Karlén, Malin Forsberg, Christoffer Röstlund Jonsson, Kakan Hermansson, And Candy, Linda Skugge, Bilan Osman, Kajsa Söderström, Helena Berggren, Åsa Hjalmarsson, Martina Högberg, Angelica Heikkinen, Lisa Bünger, Cecilia Martinez, Sara-Märta Höglund, Klara Force och Carin Karlsson  
Förlag: Sjösala förlag 

Läs mer...

Allt det darBoktitel: Allt det där jag sa till dig var sant
Författare: Amanda Svensson  
Förlag: Norstedts 

 

AMANDA SVENSSONS senaste bok utspelar sig på en folkhögskola i Skåne. En ung kvinna med författarambitioner ska precis påbörja en skrivarutbildning. Mellan skrivövningar och gruppdiskussioner växer en längtan efter att för första gången passa in. Och att bli älskad.

Läs mer...

Fran HolmesBoktitel: Från Holmes till Sherlock
Författare: Mattias Boström 
Förlag: Piratförlaget 

 

DET TOG BARA några sidor innan jag insåg att jag höll en av årets absolut bästa fackböcker i handen. I korta, insatta kapitel berättar Boström allt och lite till om Sherlock Holmes och hans värld, om Arthur Conan Doyle, hans barn och eftermäle, om tecknare, skådespelare och manusförfattare som under mer än ett sekel gjort figurerna levande för publiken.

Läs mer...

SnoglobenBoktitel: Snögloben
Författare: Amanda Hellberg  
Förlag: Forum

 

FAST JAG STRÄCKLÄSTE boken tog det mig några dagar att bestämma mig för vad jag egentligen tycker. Hellberg är en av ett fåtal författare som har hittat den där stilen som gör att man dras med lite oavsett vad det står. Vilket definitivt är en talang.

Läs mer...

Den magiska milen De ar BaraAttSpringa Maraton och andra lnglopp
 Den magiska milen            
 Författare: Maria Akraka   
 Förlag: Norstedts

 Det är bara att springa          
 Författare: Petra Månström
 Förlag: Karavan

 

 Maraton och andra långlopp
 Författare: Anders Szalkai            
 Förlag: Fitnessförlaget

 

 

I DEN MAGISKA MILEN  berättar före detta elitidrottaren Maria Akraka sin historia från de första löparskorna fram till beslutet att lägga karriären på hyllan. I boken presenteras tre olika träningsprogram för att klara milen under en viss tid beroende på vilken nivå man befinner sig på.

Läs mer...

CANNABISBoktitel: Cannabis, en olycklig kärlekshistoria
Författare: Amelie Andersson   
Förlag: Karavan förlag

 

OAKTAT DEN ENSKILDAS ståndpunkt då det gäller bruket av cannabis, så är en offentlig diskussion viktig för att argumenten från endera sidan – för eller mot nyttjandet – inte ska förbli obestridda. Amelie Andersson har genom sin bok ställt sig på sidan emot och framför många sakliga argument och tar död på en del myter.

Läs mer...

Italiensk dagbokBoktitel: Italiensk dagbok
Författare: Kristina Kappelin   
Förlag: Bromberg 

 

EFTER 30 ÅR i Italien är Kristina Kappelin inte bara en av Sveriges främsta Italienkännare, hon är dessutom italienska minst till hälften. Det är det som gör hennes böcker om Italien så initierade och så bra. Redan för sin första bok Berlusconi-italien­aren, fick hon oerhört posi­tiv kritik både för sak­innehållet och för det flyhänta berättandet.

Läs mer...

101 historiska hjaltarBoktitel: 101 historiska hjältar
Författare: Ola Larsmo & Brian Palmer    
Förlag: Historiska Media 

 

VISSA NAMN KÄNNS självklara, som Nelson Mandela och Malala Yousafzai. Andra får en att reagera lite mer, som Albert Göring. Men det visar sig inte helt oväntat att de alla har sin självklara plats bland en skara anmärkningsvärda människor som gjort något positivt för världen.

Läs mer...