Blue Flower

- från Adonis till Östergren 

Daniel-Levin

Bokmässan är Sveriges största litterära händelse, kanske framför-allt för att den inte är begränsad till de fyra mässdagarna. Både före och efter väcker mässan i olika sammanhang samtal om böcker, författare, aktuella debattämnen och djupare analyser av olika världshändelser. Och så är det ett forum för otaliga boktips. Nytt och gammalt, välkänt och okänt. Många böcker släpps lagom till Bokmässan, men här presenteras också en del äldre favoriter. Oavsett vad som lockar mest är det ett ypperligt tillfälle att skriva årets läslista. Bif bad därför Bokmässans programchef Daniel Levin att ge oss sina bästa tips bland de författare som besöker årets mässa.
Trevlig läsning! 

ANNA RIKNER

 

 

A

Adonis2ADONIS 
Den arabspråkiga världens stora poet och en världsförfattare. I samtals-boken Våld och islam resonerar han om tillståndet i arabvärlden i allmänhet och för intellektuella i synnerhet.

 

B Boucht-Birgitta3BIRGITTA BOUCHT 
Romanen Dånet i ett ensamt öra är en bok om livet, kärleken och den oundvikliga döden. Ett stort namn för den finlandssvenska läsaren.
C JENNIFER CLEMENT 

Nyvald ordförande för PEN International som fick stor internationell uppmärksamhet med En bön för de stulna och är aktuell med Basquiats änka. Hon gästar svenska PEN, som tillsammans med ICORN och Göteborgs universitet är temapartners för årets huvudtema yttrandefrihet.

D

Dahl-Arne2ARNE DAHL 
Efter serien om A-gruppen är han nu aktuell med Utmarker, den första delen i en ny serie. Bra spänningsläsning och intressant med något helt nytt.

 
E negra-efendic2ENEGRA EFENDIć
Hennes Jag var precis som du är en väldigt personlig bok om att som barn komma hit som flykting från Bosnien under 1990-talet. Det handlar om flykt, migration, exil och vad det innebär att starta om.
F NILS FUNCKE

Sveriges främsta tryckfrihetsexpert resonerar i Yttrandefrihet på nätet om vad yttrandefrihet egentligen är och vad det innebär på nätet.

G Gardell-Jonas2JONAS GARDELL 

Behöver nog ingen närmare presentation. I år firar han 30 år som artist och är aktuell med Bara på besök, en självbiografi i bilder med nyskrivna texter.

H HaidarENSAF HAIDAR

I Frihet-ens röst ger hon en otroligt skrämmande och fascinerande bild av medelklasskvinnans liv i Saudiarabien. Hon berättar också om sin man, aktivisten och bloggaren Raif Badawi, som sitter fängslad dömd till tio år i fängelse och tusen piskrapp och om sin kamp för att få honom frigiven.

 
I SORAN ISMAIL

På mässan deltar han på det nya Mångspråkstorget där det presenteras litteratur på ett 40-tal olika språk. Han har läst in Elizabeth A Nolans Granias tårar på både svenska och kurdiska.

J Johansson-ElsieELSIE JOHANSSON 

Hon kommer nu med självbiografin Riktiga Elsie som följer henne från Fattigsverige till prisbelönt författare. En av de stora svenska berättarna, som debuterade som 48-åring.

K Kingsley-PatrickPATRICK KINGSLEY 

Migrationskorrespondent för brittiska The Guardian som i Odysséen – Flykten över Medelhavet följer Hashem al-Soukis flykt från krigets Syrien, via Egypten till Sverige. Boken är baserad på två fantastiska multimediareportage som publicerades 2015.

L

Lindenbaum-PijaPIA LINDENBAUM 
I hennes nya bilderbok Pudlar och Pommes närmar hon sig flyktingfrågan i ögonhöjd med barnen.

M MUller-HertaHERTA MÜLLER 

En gäst vi är väldigt glada att ha här. Hon är aktuell med samtalsboken Mitt fosterland var en äppelkärna, som är en fin ingång till hennes författarskap.

N Nordqvist-WieslanderSVEN NORDQVIST

En av de stora inom barnlitteraturen, som är på mässan tillsammans med Jujja Wieslander, en annan av barnlitteraturens giganter. De är aktuella med Mera fart Mamma Mu!.

O Oksanen-SofiSOFI OKSANEN 

Hon har ju tidigare skrivit mycket om Estland och tittat bakåt i historien, men Norma utspelar sig i dagens Helsingfors. Hår spelar en väldig central roll i berättelsen, vilket är något som författaren länge varit fascinerad av.

P PETER POMERANTSEV 

Ryskbrittisk journalist och författare som i Ingenting är sant och allting är möjligt berättar om mediasituationen i dagens Ryssland. En av de starkaste och mest kritiska rösterna mot Putins korruption och propaganda.

Q Qaisar-Mahmood-19 0 QAISAR MAHMOOD 

Han har tidigare gjort reportageboken Jakten på svenskheten och nu har han kommit med romanen Halva liv. Den är en berättelse om en sons samtal vid sin pappas dödsbädd och om att leva här fast livet kanske mest pågår där man kommer ifrån.

R rosoff MEGMEG ROSOFF 

Årets vinnare av världens största barnbokspris, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset). En extremt egensinnig och rolig författare, både att läsa och att lyssna till. Hon drivs av att berätta om både det fantastiska och det smärtsamma i livet.

S Smith-PattiPATTI SMITH 

Det är extra kul att hon kommer i egenskap av författare, både Just kids och M Train är väldigt bra. På mässan kommer hon bland annat diskutera Dag Hammarskjölds tankebok Vägmärken med förre ärkebiskopen KG Hammar.

T

Thuy-KimKIM THÚY 
En av mina favoriter. Hon debuterade med den fantastiska romanen Ru som handlar om när hon som tioåring lämnade Vietnam som båtflykting och senare kom till Kanada. Hennes författarskap handlar om exil, språk och hemhörighet och nu är hon aktuell med Vi. Hennes språk är helt viktlöst, ledigt och enkelt berättat även om det är tunga ämnen.

U unge mirja 7MIRJA UNGE

Hon är kanske mest känd som dramatiker, men skriver också romaner och noveller. Nu kommer hon med sin första barnbok, sommarboken Tvestjärtar och stjärnljus.

V Vigan-DelphineDELPHINE DE VIGAN 

En av mina stora läsupplevelser. En av Frankrikes stora och en världsstjärna. Framförallt imponerade Ingen-ting kan hindra natten som bygger på hennes egen familjs historia, men hon är alltid bra. Hennes senaste är Baserad på en sann historia.

W MEG WOLITZER

Hon tar med kulturmannen till mässan i sin bitska och roliga roman Hustrun, om en författarhustru som en dag får nog och på ett plan på väg till Helsingfors bestämmer sig för att efter 40 års äktenskap lämna det uppblåsta geniet.

X AXÍN WELAT

Kurdisk-syrisk poet vars diktsamling En aprikos två körsbär finns på svenska. På mässan deltar hon i ett samtal tillsammans med poeterna Jila Mossaed, Ahmad Alsoure och Faraj Bayrakdar om varför litteraturen anses farlig och varför makten gör allt för att tysta författares röster.

Y Yosef-Nivin-NIVIN YOSEF

Hon är tillsammans med Lejla Hastor huvudredaktör för Sverige – en (o)besvarad kärlekshistoria som handlar om dubbla identiteter och om att känna sig svensk men hela tiden få frågan ”Var kommer du egentligen ifrån?”.

Z Zak-MonicaMONICA ZAK 

Hon har rest världen över och träffat barn och ungdomar vars historier hon sedan berättar. Hon skriver med det uttalade syftet att motverka främlingsfientlighet och diskriminering och är nu aktuell med Ava och hunden som kom bort.

Å ÅmarkKLAS ÅMARK 

Svensk historiker med otroligt välskrivna böcker om samspelet mellan offer och förövare under andra världskriget. Nu kommer han med Förövarna bestämmer villkoren: Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest, men jag kan också rekommendera Att bo granne med ondskan: Sveriges förhållande till nazismen, Nazityskland och Förintelsen.

Ä Ärta-tikkanen-martaMÄRTA TIKKANEN 

Århundradets kärlekssaga har precis kommit i nyutgåva med förord av Liv Strömquist och det är en bok jag varmt kan tipsa om.

Ö ÖstergrenKLAS ÖSTERGREN 

Förra året kom han med Samlade noveller, i år deltar han i ett samtal om vad litteraturen gör med oss. Att läsa skönlitteratur innebär att svepas iväg i en värld som är uppenbart påhittad, men varför låter vi oss egentligen luras?

 
  OBS! 

För den som är nyfiken på vad de olika författarna pratade om på Bokmässan filmas många seminarier. Efter mässan finns de tillgängliga på www.bokmassan.se

 

  

Daniels bubblare  

 

STURE BERGVALL

Bara jag vet vem jag är ger han sin bild av hur han blev Thomas Quick, länge ansedd som den värsta seriemördaren i svensk historia. På mässan samtalar han med Dan Josefsson, som vann Stora Journalistpriset för sin reportagebok Mannen som slutade ljuga: berättelsen om Sture Bergwall och Kvinnan som skapade Thomas Quick.

sture-BERGVALL

 

ZOE CORMIER

Vetenskapsjournalist som i Sex, droger och rock’n’roll vetenskapligt undersökt varför vi människor gillar just de här tre sakerna och vad som händer med oss rent biokemiskt när vi upplever dem. Med den utgångspunkten undersöker hon vad det innebär att vara människa.

 

zoe

     

MORTEN A STRØKNES

Jag kan verkligen rekommendera Havsboken: eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider, en otroligt vacker, intressant och spännande bok.

Ströksnes

 

ELENA FERRANTE

kommer naturligtvis inte till mässan, men är den litterära världens stora snackis. Inte minst undrar man vem det är, men hen har också skrivit en fantastisk berättelse om två unga flickors uppväxt i Neapel.